Äripäev • 17. mai 2017 kell 13:11

Maksuspetsialistid: panditulumaks mõjub majandusele hävitavalt

Panditulumaks ei meeldi kellelegi.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Maksuadvokaadid ja -spetsialistid moodustasid töögrupi, mis andis hävitava hinnangu valitsuse kavale kehtestada kontsernisisestele laenudele nn panditulumaks, teatas maksueksperte koondav ühing IFA-Eesti pressiteates.

Töögrupi kokkuvõtvas arvamuses väljendavad Eesti maksuõiguse juhtivad spetsialistid tugevat vastuseisu panditulumaksu kehtestamisele. Nende hinnangul ei too panditulumaks uusi püsivaid maksulaekumisi ning pigem on tulemus vastupidine, sest muudatus pärsib Eestisse tehtavaid investeeringuid ja Eestis asuvate kontsernide tegevust. Lisaks hägustab panditulumaksu kehtestamine oluliselt senist tulumaksusüsteemi ning sisuliselt kaotab Eesti maksusüsteem senise unikaalsuse.

Arvamuses nimetavad spetsialistid muudatusettepanekuid, mida peaks seaduseelnõus kindlasti arvestama, et ära hoida hävitavalt halb mõju Eesti majandusele ja investeeringutele. Arvamus koos ettepanekutega esitati nii rahandusministrile kui riigikogu rahanduskomisjonile. 

Töögrupp moodustati MTÜ IFA-Eesti liikmete baasil, ning töögruppi juhtisid Maret Hallikma advokaadibüroost Primus ning Rolan Jankelevitš advokaadibüroost Derling. Töögrupi töös osales ühtekokku 18 erialaspetsialisti. Kogu arvamust saab lugeda siit.

IFA-Eesti on Rahvusvahelise Maksuõiguse Ühingu Eesti liikmeid koondav ühing, kuhu kuulub 42 liiget era- ja avalikust sektorist.

Hetkel kuum