Äripäev • 29. mai 2017 kell 11:21

Ametiühingud: probleem pole kiire palgakasv, vaid vähene tootlikkus

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Peep Peterson  Foto: Postimees/Scanpix

Ametiühingute keskliit ei ole nõus väitega, et palgakasvu aeglustumine on majanduse tervisele kasulik. Kasvavad sissetulekud annavad majandusele hoogu. Praegune põhiprobleem on vähene tootlikkus, tööprotsesside muutumatus ja tehnoloogiliste võimaluste kasutamata jätmine.

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul ei tule nutikaid töömudeleid peale ning endiselt loodetakse odavale tööjõule.

„Suudaksime rõõmustada koos tööandjatega, kui saaksime produktiivsuse kasvama. See oleks tõesti pikaajaline ja kestlik saavutus, aga eeldab väga enesekriitilist vaadet, kuhu raha paneme ja kuidas töötajate potentsiaali kõige nutikamalt kasutame,“ ütles Peterson pressiteate vahendusel.

Ametiühingujuhi sõnul peaks Eesti ühine siht olema igal juhul vähemalt 6% palgatõusu hoidmine. „0,3 protsendipunkti väiksem palgakasv nihutab Euroopa keskmiseni jõudmist edasi ühe aasta võrra,“ kommenteeris ta.

Täna avaldatud statistikaameti andmed näitavad, et palkade aastakasv aeglustub neljandat kvartalit järjest.

Hetkel kuum