Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jüri Vips: poliitikasse sobivad äpardunud ettevõtjad

  Neljapäeva hommikul suri Eesti suurettevõtja Jüri Vips. Äripäeva toimetus meenutab ABC Grupi looja eelmise aasta mõtteid ettevõtlusest ja poliitikast.

  Äripäeva Rikaste TOPi kuulunud ja Äriplaani laval käinud Vips on tõdenud, et raha lõhn ajab hulluks. Teda ennast see lõhn tegutsema ei aja: "Õnnetunne. Õnnelik olemine," vastas ta küsimusele teda käivitava jõu kohta.

  Jüri Vipsil oli osalus ABC Grupis OÜ Landcom kaudu.

  ABC Grupp tegeleb autokaubanduse ning toidu- ja tööstuskaupade hulgi- ja jaemüügiga. Tütarettevõtted: Abestock, Uniced, ABC Motors, ABC Supermarkets. Käive eelmisel aastal oli 120 miljonit eurot. Grupp andis mullu tööd 498 inimesele.

  Vips oli Äripäeva Rikaste TOPis 2018. aastal 198. kohal 17,3 miljoni euroga.

  Järgneb intervjuu Jüri Vipsiga.
  Millised on teie ootused riigile?
  Mina olen vana inimene, ma ei oota midagi. Ma ei tegele politiikaga ega ole ka kunagi tegelenud. Ilmselt tänu sellele on mul ka vähe kohtuasju. Ma ei tegele korruptsiooniga ja seepärast ei sõltu poliitikast. Parem olla vaba, sõltumatu. Ja vaesem.
  Mis ma ikka soovin... Soovin, et majanduslik mõistus kohale jõuaks. Aga minu soovist jääb siin väheks. Olen ettevaatlik, näen, mis toimub. Kahjuks on nii, et kellel on rohkem ressurssi, see jääb peale.
  Kas valima ikka lähete?
  Võibolla lähen ka. Aga ma ei tea, mis tuju sel hetkel on. Kommuniste ma ei toeta.
  Keda te siis toetate?
  Sellist erakonda, kes mõtleb Eesti tuleviku peale. Mitte hävitamise peale. Täna ei ole neid palju jäänud. On ju näha, millise demagoogiaga mõni erakond tegeleb. Nendega manipuleeritakse ja nemad manipuleerivad inimestega. See on selgelt juhitud tegevus.
  Ehk on meil poliitikasse just ettevõtjaid vaja?
  Mida see annaks? Ja kas poliitikud hakkaks siis ettevõtlusega tegelema või? Ettevõtlus on ikkagi raske ala, sa pead riskima oma kapitaliga. See on suur risk. Tegelikult ei sobi poliitikud ettevõtlusesse ja ettevõtjad poliitikasse. Ainult äpardunud ettevõtjad sobivad poliitikasse. Või pedagoogilisele tööle. Kes on ettevõtja, on hingelt ettevõtja. See oleks nagu oma perekonna mahajätmine. Ettevõte on su perekond. See on sinu elutöö. Miks sa peaksid oma elutöö maha jätma ja hakkama rääkima juttu, mida sul kästakse rääkida?
  Aga Jüri Mõis ja Urmas Sõõrumaa...
  (Muigab.) Need on ikka väga head näited. Selliste ettevõtjatega on valimisliidul kindlasti võimalik saavutada edu.
  Kas teie hääl läheks neile?
  Mul on väga piinlik rääkida sellel teemal. See on poliitiline prostitutsioon. Mina ei tegele populismi ja demagoogiaga. Ma püüan jääda väärikaks. On inimesi, kellel on tähelepanuvajadus nii suur, et teeks ükskõik mida selleks, et olla pildil. Mina ei kuulu nende hulka.
  Arvate, et nad teevad seda selleks, et olla pildil?
  Aga miks nad siis teevad? On mõni muu põhjus või? Mis see põhjus siis on? Kas teie leiate, et on muid põhjuseid? Ei ole ju! Vanainimesed tahavad lihtsalt pildil olla. Ja kui nad ei saavuta ettevõtluses soovitud tunnustust, siis otsivad seda mujalt. Eks igaüks leiab oma koha: on ideolooge, poliitikuid, demagooge, ettevõtjaid, igasuguseid inimesi, populiste. Mina sinna hulka ei kuulu.
  Kas nad teile ei ole liitumisettepanekut teinud?
  Kindlasti mitte. Me tunneme üksteist, väga kaua. Kui mina sinna läheks, oleks see katastroof. Mulle endale ja ka teistele. Mina ei hakka politiikaga tegelema. Mul ei ole vajadust. Mul on perekond olemas, miks ma peaksin otsima tähelepanu mujalt?
  Kuigi te poliitikasse mineku välistate, siis ikkagi: kuidas Eesti majandusele hoogu anda?
  On väga palju asju, mida saaks ära teha. Kui Eesti Vabariiki saaks juhtida nagu ettevõtet, siis oleks võimalik edu saavutada väga ruttu.
  Mida te teeks?
  Oi-jah. See küsimus jääb vastuseta. Sellel ei ole mõtet. Vastusel puudub mõte, niikuinii ei hakka keegi sellega tegelema.
  Mis siis saab?
  Eks elu näitab, mis saab.
 • Hetkel kuum

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Tarmo Ulla: leiutaks hoiupõrsa, mis alistab TikToki Kuidas võita noorte tähelepanu infouputuse ajastul?
Finantsteadmised on kõige kesisemad 18–29aastaste hulgas. Me peaksime välja mõtlema, kuidas viia rahatarkus just selle vanuserühmani, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
Finantsteadmised on kõige kesisemad 18–29aastaste hulgas. Me peaksime välja mõtlema, kuidas viia rahatarkus just selle vanuserühmani, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
USA aktsiaturg tõusis tänavuse aasta tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tegi reedel uue tänavuse tipu, tõustes 0,59% 4594,63 punktini.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tegi reedel uue tänavuse tipu, tõustes 0,59% 4594,63 punktini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Eesti kõige edukam firma lõikab kasu Infortari börsileminekust
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Tuhanded CNG-autod said tänasest sõidukeelu
Tuhanded CNG-l ehk surugaasil vuravad autod ei tohi alates tänasest enam teedel sõita.
Tuhanded CNG-l ehk surugaasil vuravad autod ei tohi alates tänasest enam teedel sõita.
Eesti Panga asepresident: hoius on arvestatav investeerimisvõimalus Probleemsete laenude maht hakkab ilmselt tõusma
Hoiustamisest on saamas arvestatav investeerimisvõimalus, ütles Eesti Panga asepresident Veiko Tali ajalehe Delovõje Vedomosti konverentsil.
Hoiustamisest on saamas arvestatav investeerimisvõimalus, ütles Eesti Panga asepresident Veiko Tali ajalehe Delovõje Vedomosti konverentsil.
Rindeteated: Venemaa mineerib Dnepri idakalda sillapäid
Lahingud Ukrainas on koondunud Avdijivka alla ning mujal toimub rindejoone kindlustamine ja konsolideerimine.
Lahingud Ukrainas on koondunud Avdijivka alla ning mujal toimub rindejoone kindlustamine ja konsolideerimine.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.