Äripäev • 17. november 2017 kell 6:16

Aas ja Kõlvart saavad tubli tulemuse eest valimispreemiat

Taavi Aas ja Mihhail Kõlvart  Foto: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

Tallinna volikogu otsusega makstakse Taavi Aasale ja Mihhail Kõlvartile heade tulemuste eest kohalikel valimistel nn valimispreemiat, kummalegi 12 661 eurot.

Keskerakondlane Andrei Birov ütles eile volikogu puldis, et "Taavi Aas saab preemia selle eest, kuna on teinud head tööd, tehes valimistel väga hea tulemuse".

Sotside fraktsiooni esimehe Rainer Vakra sõnul aga ei ole vastuvõetav Keskerakonna argumentatsioon, mille kohaselt on Taavi Aas välja teeninud 12 661 euro suuruse linna preemia selle eest, et tegi valimistel hea tulemuse. "Tegemist on ennekuulmatu ja enneolematu olukorraga Eesti poliitikas, kus volikogu otsusega makstakse kellelegi preemiat valimistel saadud häälte eest."

Vakra sõnul on summad, mis makstakse endistele linnavalitsuse liikmetele, kosmiliselt suured. "Savisaarele 15 865, Aasale ja Kõlvartile kummalegi 12 661 ning Martinsonile 25 323 eurot - see riivab tugevalt tallinlaste õiglustunnet," lisas ta.

Inimlikult on mõistetav, et premeeritakse abilinnapea Martinsoni, kes on abilinnapeana töötanud üle 10 aasta ning läheb pensionile, kuid mingit loogikat ei ole selles, et preemiat makstakse endistele abilinnapeadele Kõlvartile ja Aasale, kes asuvad sama tööandja juures kõrgemapalgalisele tööle ehk lihtsalt teevad karjääri, sõnas Vakra. "Eestis ei ole kombeks kullata üle neid ametnikke, kes siirduvad samas asutuses kõrgema palga peale, ei ole lihtsalt paslik maksumaksja kulul selliseid kingitusi teha."

Hetkel kuum