Artikkel
 • Jaga lugu:

  Panama paberitest käes pool miljardit maksuraha

  Mullu aprillis avalikustatud Panama paberite lekke abil on maailma maksuametid kokku kogunud üle 500 miljoni dollari.

  Kõige enam on maksudena sisse kasseerinud Hispaania, kogudes maksudest kõrvale hoida püüdnud kodanikelt 122 miljonit eurot, vahendas lekke eest vastutav ajakirjanike ühendus ICIJ. Kokku on teada andnud 15 riiki, et neil on õnnestunud avalikustatud dokumentide abil oma kodanike offshore-kontodelt maksuraha sisse nõuda.
  Numbrid ei ole kaugeltki lõplikud. Veel paljudes riikides on auditid käimas. Ainuüksi Kanadas on pooleli 123 auditit ja mitu kriminaaluurimist. Taanis on uurimise all 320 ettevõtet ning ligikaudu 600 inimest. Belgias otsisid politseinikud läbi Belfius panga, mille üks haru oli koos Mossack Fonsecaga asutanud oma klientidele sadu offshore-firmasid. ICIJ nimetab aga üheks skandaali olulisimaks arenguks sel aastal aga juulikuist Pakistani ülemkohtu otsust tagandada ametist riigi peaminister Nawaz Sharif.
  Vahi alla on võetud ka skandaali keskmes olnud Panama juurafirma Mossack Fonseca asutajad. Asutajaid kahtlustatakse rahapesus ning seotuses Brasiilia läbi aegade suurima altkäemaksuskandaaliga, mille taga on Brasiilia võimude mastaapne uurimisoperatsioon Lava Jato ehk Autopesu. Lisaks käib Mossack Fonseca asutajate üle veel teinegi otseselt Panama paberitega seotud kriminaaluurimine.
  Panama paberid on Panama õigusabifirmas Mossack Fonseca toimunud andmelekke tinglik nimetus. Ajakirjanike kätte jõudnud 11,5 miljoni dokumendi uurimisel selgus, et paljud riigipead, poliitikud, ärimehed, rahvusvaheliselt tuntud kurjategijad ja sportlased on Mossack Fonseca abil varjanud oma vara maksuparadiisides. Dokumendid olid õigusabifirmas loodud ajavahemikus 1970. aastad kuni 2016. aasta algus.
  Algselt, 2015. aastal, jõudsid dokumendid anonüümse allika kaudu Saksa ajalehe Süddeutsche Zeitungi ajakirjanike valdusesse, kes jagasid neid uurivate ajakirjanike rahvusvahelise koondisega International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
SAF Tehnika kasum kasvas aastaga poole võrra
Riia börsil noteeritud sidetehnikatootja SAF Tehnika teenis juunis lõppenud majandusaastal aktsia kohta 2,01 eurot kasumit, mis on 53% enam kui eelmisel majandusaastal.
Riia börsil noteeritud sidetehnikatootja SAF Tehnika teenis juunis lõppenud majandusaastal aktsia kohta 2,01 eurot kasumit, mis on 53% enam kui eelmisel majandusaastal.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Poolaasta maksutulu kasvas 16%
2022. aasta esimese kuue kuuga tasuti maksu- ja tolliametile 5,62 miljardit eurot makse, mida on eelmise aastaga võrreldes 16 protsenti rohkem.
2022. aasta esimese kuue kuuga tasuti maksu- ja tolliametile 5,62 miljardit eurot makse, mida on eelmise aastaga võrreldes 16 protsenti rohkem.
Välisturistid kulutasid Eestis rohkem kui eestlased välismaal
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.
Välisturistid kulutasid Eestis teises kvartalis 320 miljonit eurot, Eesti elanikud jätsid välismaale samal ajal 265 miljonit eurot, on välja arvutanud Eesti Pank.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.