• Jaga lugu:

  Panama paberitest käes pool miljardit maksuraha

  Mullu aprillis avalikustatud Panama paberite lekke abil on maailma maksuametid kokku kogunud üle 500 miljoni dollari.

  Kõige enam on maksudena sisse kasseerinud Hispaania, kogudes maksudest kõrvale hoida püüdnud kodanikelt 122 miljonit eurot, vahendas lekke eest vastutav ajakirjanike ühendus ICIJ. Kokku on teada andnud 15 riiki, et neil on õnnestunud avalikustatud dokumentide abil oma kodanike offshore-kontodelt maksuraha sisse nõuda.
  Numbrid ei ole kaugeltki lõplikud. Veel paljudes riikides on auditid käimas. Ainuüksi Kanadas on pooleli 123 auditit ja mitu kriminaaluurimist. Taanis on uurimise all 320 ettevõtet ning ligikaudu 600 inimest. Belgias otsisid politseinikud läbi Belfius panga, mille üks haru oli koos Mossack Fonsecaga asutanud oma klientidele sadu offshore-firmasid. ICIJ nimetab aga üheks skandaali olulisimaks arenguks sel aastal aga juulikuist Pakistani ülemkohtu otsust tagandada ametist riigi peaminister Nawaz Sharif.
  Vahi alla on võetud ka skandaali keskmes olnud Panama juurafirma Mossack Fonseca asutajad. Asutajaid kahtlustatakse rahapesus ning seotuses Brasiilia läbi aegade suurima altkäemaksuskandaaliga, mille taga on Brasiilia võimude mastaapne uurimisoperatsioon Lava Jato ehk Autopesu. Lisaks käib Mossack Fonseca asutajate üle veel teinegi otseselt Panama paberitega seotud kriminaaluurimine.
  Panama paberid on Panama õigusabifirmas Mossack Fonseca toimunud andmelekke tinglik nimetus. Ajakirjanike kätte jõudnud 11,5 miljoni dokumendi uurimisel selgus, et paljud riigipead, poliitikud, ärimehed, rahvusvaheliselt tuntud kurjategijad ja sportlased on Mossack Fonseca abil varjanud oma vara maksuparadiisides. Dokumendid olid õigusabifirmas loodud ajavahemikus 1970. aastad kuni 2016. aasta algus.
  Algselt, 2015. aastal, jõudsid dokumendid anonüümse allika kaudu Saksa ajalehe Süddeutsche Zeitungi ajakirjanike valdusesse, kes jagasid neid uurivate ajakirjanike rahvusvahelise koondisega International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Spaade ja hotellide avanemine aitas Tallinna Veel rohkem müügitulu teenida Kasum kerkis kordades
Teises kvartalis kasvas Tallinna Vee müügitulu aastavõrdluses üle 7%, mille põhjustas leebematest koroonapiirangutest tingitud äriklientide suurem veetarbimine ning ehitusteenuste tulu suurenemine.
Teises kvartalis kasvas Tallinna Vee müügitulu aastavõrdluses üle 7%, mille põhjustas leebematest koroonapiirangutest tingitud äriklientide suurem veetarbimine ning ehitusteenuste tulu suurenemine.
Idufirma lõi kaupluse, mida esmapilgul näha ei ole. Ka Cleveron valmistub tulevikutrendiks
Tallinna on lühikese ajaga tekkinud toidupood, mida esmapilgul näha ei ole. Eesti esimese dark store'i kontseptsiooni maaletooja on idufirma FoodBit. Oma pimelaoga on turule tulemas ka Bolt, samuti lõpetas pilootprojekti hiljuti Cleveron.
Tallinna on lühikese ajaga tekkinud toidupood, mida esmapilgul näha ei ole. Eesti esimese dark store'i kontseptsiooni maaletooja on idufirma FoodBit. Oma pimelaoga on turule tulemas ka Bolt, samuti lõpetas pilootprojekti hiljuti Cleveron.
Vaktsineerimistõend tuleb üritustel kasutusele 9. augustil Kehtib ka toitlustusasutustes!
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt rääkis, et vaktsineerimistõend tuleb kasutusele 9. augustist üle 50 inimesetega üritustel sisetingimustes ja 100 inimesega välistingimustes. "Selle saab igaüks digiloost kätte," sõnas Sutt.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt rääkis, et vaktsineerimistõend tuleb kasutusele 9. augustist üle 50 inimesetega üritustel sisetingimustes ja 100 inimesega välistingimustes. "Selle saab igaüks digiloost kätte," sõnas Sutt.