Äripäev • 28. veebruar 2018 kell 8:22

Soomes streigivad ülikoolide töötajad

Soomes nõuavad streikivad ülikoolide töötajad palka juurde.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Helsingi ülikoolis algas täna südaööl töötajate streik, mis kestab 24 tundi. Esimest korda võtavad protestaktsioonist osa ka õppejõud, kirjutas Yle.

Haridusvaldkonnas puhkenud vaidlus käib palgaküsimuse ümber. Yle märgib, et tänane protestiaktsioon on ajalooline seepärast, et selles osalevad ka professorid. Streigi ajal ei peeta ühtki loengut ning õppeprotsess on täielikult ööpäeva võrra edasi lükatud. Streik puudutab seetõttu ka üle 32 000 tudengi.

Aktsioon ei piirdu vaid Helsingi ülikooli ja selle filiaalidega, suuremad haridustöötajate ametiühingud on hoiatanud juba, et tulevad uued seisakud, kui osapooled ei jõua kokkulepeteni. 14. märtsil on näiteks kavas streik Ida-Soome, Jyväskylä, Lapimaa, Oulu ja Turu ülikoolis ning ühineda on lubanud ka Lappeenranta tehnoloogiaülikool ja rootsikeelne ülikool Åbo Akademi. 7. märtsil protestivad Aalto, Hankeni, Tampere ja Vaasa ülikool, aga samuti Kunstiakadeemia.

Hetkel kuum