Eesti suure transiidifirma omanikering muutub

05. märts 2018, 10:35
Vopak E.O.S. ASi kütuseterminal Muuga sadamas
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180305/NEWS/180309879/AR/0/Vopak-E.O.S.-AS-kütuseterminal-Muuga-sadamas

Vene firma Global Ports, millele muu hulgas kuulub pool Eesti mõjukast transiidifirmast Vopak E.O.S ning raudteeveofirmast E.R.S., saab endale uue kaasomaniku.

Global Portsi osanike seas on ka Taani logistikahiid Maersk, millele kuulub firmast 30,75%. Veel 20 protsenti ettevõtte aktsiatest on noteeritud Londoni börsil.

 

Nüüd omandab samuti 30,75% osaluse ka Vene logistikakontsern Delo Group, mille asutaja ning tegevjuht on Vene ärimees ja poliitik Sergei Šiskarev. Enda osaluse Global Portsis otsustas Delole müüa peamiselt kaubamärgi N-Trans kaudu tuntud Nikita Mišini, Konstantin Nikolaejevi ja Andrei Filatovi firma Transportation Investments Holding Limited.

Tehing mõjutab ka Eestit, kuna Global Portsile kuulub Hollandi energiahiiu Royal Vopaki kõrval 50% osalus naftasaaduste terminali haldavas firmas Vopak E.O.S ning ühtlasi ka selle ettevõtte tütarfirmas, transiidifirmas E.R.S, mis tegeleb peamiselt naftasaaduste raudteeveo ja -logistikaga ning pakub lisaks ka terminalides manööverteenust ning remondib sõidukeid.

Eesti äri on kogu Global Portsi tegevusest mõistagi üpris väike osa: firma haldab veel viit merekonteineriterminali Venemaal ja kaht Soomes, samuti kaht sisemaaterminali Venemaal.

Otsib kasumit ning laiemat äri

Eesti konkurentsiametile esitatud teates selgitab Delo, et nende jaoks on tehingu eesmärk investeerida ärisse, milles Delol on eelnevad teadmised ja kogemused näiteks Novorossiiski sadama piirkonnast, samuti teenida tulevikus kasumit. "Kuna TIHL võttis vastu strateegilise otsuse müüa oma osalus Global Portsis, kasutas Delo võimalust laiendada oma stividoriäri geograafilist ulatust," selgitasid uued omanikud.

Delo seni Eestis ei tegutse, vaid grupi äri on koondunud Venemaale. Muu hulgas tegelebki firma punkerdamise, agenteerimise ja pukseerimisega Novorossiiskis ning tegutseb raudtee- ja konteineritranspordis. Delol on püsti pandud ka teravilja hankimise ja ekspordi äri Venemaal, lisaks on kontsern investeerinud laevamehaanika, tarkvaraarenduse ja kinnisvaraga tegelevatesse ettevõtetesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. March 2018, 10:35

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing