Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtjad võtavad kuumalt turult miljoneid

  Eesti ettevõtjad vallutavad Araabia Ühendemiraatide turgu, kuhu on end raske sisse seada, kuid kus uudseid lahendusi oodatakse ja riskiraha jagub, rääkisid seal tegutsevad ettevõtjad.

  Eesti ettevõtete eksport Araabia Ühendemiraatidesse on kõvasti kasvanud – seitsme aastaga 6 miljonilt eurolt 40 miljonile eurole.
  Kõigist teistest valdkondadest on kaugel ees elektroonika, eriti kõik mobiiltelefone puudutav. Peamine süüdlane selles võib olla AS Reach-U, mille arendatud asukohapõhiseid lahendusi on Araabia Ühendemiraatide üks suurematest mobiilioperaatoritest kasutanud juba 15 aastat.
  Ettevõtte tegevjuht Ülo Säre ütles, et neil läks omal ajal turule sisenemine väga valutult, kusjuures ettevõte ise turule minekut ei algatanudki.
  „Me tegutseme turul koos Ericssoniga, kes tegi meie jaoks suure töö ära. Meie tooted on Ericssoni hinnakirjas, meid kaasatakse projektidesse ja saimegi kliendi Araabia Ühendemiraatidesse. Kui üks Eesti ettevõte tahaks kogemuslugu kuulda, siis seda meil jagada ei ole,“ märkis Säre. Tema sõnul on aga olnud aastaid, kus Araabia Ühendemiraadid on nende suurim ekspordipartner.
  Raske jalga ukse vahele saada
  A. Le Coqi juhatuse liige Tarmo Noop ütles, et nemad veel Araabia Ühendemiraatidesse ei ekspordi, aga on selle nimel juba mõnda aega töötanud. Nimelt tahab A. Le Coq hakata Araabiasse vitamiinivett eksportima. 
  „Araabia turule on raske siseneda. Tootja jaoks esimene ja kõige olulisem on teha endale halal-sertifikaat, mida ei ole lihtne saada,“ ütles ta. Sellega tegeles ettevõte Noobi sõnul üle aasta, nüüd on see käes ja seega on olemas õiguslik alus hakata pidama läbirääkimisi eksportimise asjus.
  Eesti kaitsetööstusettevõtte Milrem tegevjuht Kuldar Väärsi ütles, et Milremi tegevus Araabia Ühendemiraatides on praegu veel varases faasis, kuigi turul on tegutsetud 2-3 aastat. Kohaliku turu eripära on tema sõnul just aeg, mis kulub selleks, et eduka müügini jõuda.
  Väärsi rõhutas, et Ühendemiraatidesse sisenemine nõuab palju pühendumist ja eeltööd koha peal. Milremile on selle juures suureks abiks olnud kaitseministeerium ja kaitsevägi, mis on koha peal kohtumisi organiseerinud. „Kindlasti on oluline riigi tugi, just hea sõna ja poliitilise toetuse mõttes,“ rõhutas Väärsi.
  „Läbirääkimiste ajaks peab ettevõttel jaguma raha. Kiiret edu ei tasu oodata,“ ütles ta. „Kui Euroopas oleme harjunud asju ajama e-kirjade teel, siis seal regioonis see ei tööta. Tuleb kohal käia ja suhelda,“ ütles Väärsi.
  Hoopis teistmoodi kliendid
  Säre kiitis kohalikke kliente. „Kui peaksin võrdlema Reach-U kliente umbes 30 riigis, siis arvan, et Ühendemiraatide kliendi tõstaks ma üsna ettepoole,“ kirjeldas ta. „Nad teavad, mida nad tahavad, ja hea töö eest on nõus hästi maksma,“ ütles ta.
  „Üldiselt on tegemist investeeriva ja innovaatilise maaga. Nad võivad endale lubada suuremat riskiraha kui mõned teised turud,“ sõnas Säre. Tema sõnul ei saa näiteks mõni Reach-U klient Aafrikast endale selliseid riske lubada, sest tulemust on vaja toota kohe esimesest päevast.
  Ülo SäreFoto: Lauri Kulpsoo
  Tuleb julgelt minna
  Väärsi sõnul on Araabia Ühendemiraadid väga huvitatud targast tehnoloogiast, olgu see küberkaitse, mehitamata süsteemid või targad sensorlahendused. See on tema sõnul Eesti ettevõtete suur võimalus, sest Eestit teatakse seal just tänu meie IT-kuvandile. "See on kogu maailmas ja ka seal piirkonnas meie oluline visiitkaart,“ ütles Väärsi ja lisas, et seda saab ära kasutada väga erinevates sektorites. „See on meile väga suur boonus ja eelis võrreldes näiteks meie lõunanaabritega.“
  Tema sõnul on Araabia Ühendemiraadid suure potentsiaaliga turg ja eriti kaitsetööstuse sektor muutub üha aktiivsemaks. „Kui räägime robootikalahendustest, siis nii militaar- kui ka kommertssektoris on see tervikuna väga kiiresti kasvav turg ja Lähis-Idas enam,“ ütles ta.
  Reach-U tegevjuht Ülo Säre arvas, et IT-valdkonnas võiks Araabia Ühendemiraadid olla Eesti ettevõtetele väga atraktiivsed. "Mul on jäänud mulje, et see koht on keskmisest suurema riskitaluvusega ning valmis proovima kõike uut ja põnevat. Uut ja põnevat on aga Eestis palju,“ leidis ta.
  Kuhu järgmiseks?
  Kui Araabia Ühendemiraadid on käes, mis siis edasi? Väärsi soovitab Eesti ettevõtjatel laieneda Aasiasse, kommertssektori jaoks on tema hinnangul väga suure potentsiaaliga Hiina turg.
  Säre oli veel optimistlikum: Eesti ettevõtted võiksid tema hinnangul tegutseda igal pool maailmas. 
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnu Mertsina: nii pikka tootlikkuse langust ei ole Eestis vähemalt 20 aastat olnud
Eesti ettevõtete hinnang oma konkurentsivõimele nii sise- kui ka välisturul on langenud selle sajandi madalaimale tasemele. Halvenenud konkurentsivõime võib pidurdada majanduskasvu taastumist, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Eesti ettevõtete hinnang oma konkurentsivõimele nii sise- kui ka välisturul on langenud selle sajandi madalaimale tasemele. Halvenenud konkurentsivõime võib pidurdada majanduskasvu taastumist, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Tallinna Vesi tõstab kodudele hinda kolmandiku jagu
Tallinnas ja Sauel tõuseb uuel aastal veeteenuse hind eraklientidel 30% ja äriklientidel pea 6% juhul, kui konkurentsiamet Tallinna Vee taotluse heaks kiidab.
Tallinnas ja Sauel tõuseb uuel aastal veeteenuse hind eraklientidel 30% ja äriklientidel pea 6% juhul, kui konkurentsiamet Tallinna Vee taotluse heaks kiidab.
Amazon on hädas kahe kiirelt tõusva konkurendiga
E-kaubanduse hiiglase Amazoni ees on uus väljakutse, mille käigus tuleb tegeleda kahe uue soodushindadele rõhuva müügiplatvormiga, kes mängivad hoopis teistsugust mängu, vahendas Wall Street Journal.
E-kaubanduse hiiglase Amazoni ees on uus väljakutse, mille käigus tuleb tegeleda kahe uue soodushindadele rõhuva müügiplatvormiga, kes mängivad hoopis teistsugust mängu, vahendas Wall Street Journal.
Reaalajas börsiinfo
Toiduauto ärimees suve halvimast festivalist: tegime 70 eurot kassat
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Maru Metalli juht kardab, et sektoris läheb raskemaks
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
Äripäeva juhtimiskool: kuidas ringmajanduse võimalusi mitte maha magada?
Üks võimalikest lahendustest inimkonna tekitatud keskkonnaprobleemidele on ringmajandus – uus ehk hästi unustatud vana majandusmudel, mille järgi ressursse ja tooteid kasutatakse võimalikult kaua, taaskasutatakse ja võetakse ringlusse, et vähendada jäätmete teket ja ressursside raiskamist. Äripäeva Akadeemia koolitaja Kadi Kenk selgitab, mida sellele majandusmudelile üleminek tähendab nii tootmis- kui ka teenusettevõtetele, kes on selles pikas protsessis võitjad ja kes mitte.
Üks võimalikest lahendustest inimkonna tekitatud keskkonnaprobleemidele on ringmajandus – uus ehk hästi unustatud vana majandusmudel, mille järgi ressursse ja tooteid kasutatakse võimalikult kaua, taaskasutatakse ja võetakse ringlusse, et vähendada jäätmete teket ja ressursside raiskamist. Äripäeva Akadeemia koolitaja Kadi Kenk selgitab, mida sellele majandusmudelile üleminek tähendab nii tootmis- kui ka teenusettevõtetele, kes on selles pikas protsessis võitjad ja kes mitte.
CUPRA avas ainulaadse garaaži uksed
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Eesti sai 300 miljonile taasterahast sammu lähemale
„Meil on täna Eestile häid uudiseid!“ seisavad Euroopa Komisjoni teates selle presidendi Ursula von der Leyeni saatesõnad sellele, et komisjon kiitis heaks meile 286 miljoni euro väljamaksmise taaste- ja vastupidavusrahastust.
„Meil on täna Eestile häid uudiseid!“ seisavad Euroopa Komisjoni teates selle presidendi Ursula von der Leyeni saatesõnad sellele, et komisjon kiitis heaks meile 286 miljoni euro väljamaksmise taaste- ja vastupidavusrahastust.
Tallinna Vesi tõstab kodudele hinda kolmandiku jagu
Tallinnas ja Sauel tõuseb uuel aastal veeteenuse hind eraklientidel 30% ja äriklientidel pea 6% juhul, kui konkurentsiamet Tallinna Vee taotluse heaks kiidab.
Tallinnas ja Sauel tõuseb uuel aastal veeteenuse hind eraklientidel 30% ja äriklientidel pea 6% juhul, kui konkurentsiamet Tallinna Vee taotluse heaks kiidab.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.