• OMX Baltic−0,24268,95
 • OMX Riga−0,12924,93
 • OMX Tallinn−0,311 742,78
 • OMX Vilnius−0,06999,52
 • S&P 5001,085 564,41
 • DOW 300,3240 415,44
 • Nasdaq 1,5818 007,57
 • FTSE 1000,538 198,78
 • Nikkei 225−1,1639 599
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,69
 • OMX Baltic−0,24268,95
 • OMX Riga−0,12924,93
 • OMX Tallinn−0,311 742,78
 • OMX Vilnius−0,06999,52
 • S&P 5001,085 564,41
 • DOW 300,3240 415,44
 • Nasdaq 1,5818 007,57
 • FTSE 1000,538 198,78
 • Nikkei 225−1,1639 599
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,69
 • 13.03.18, 05:00

Ettevõtjad võtavad kuumalt turult miljoneid

Eesti ettevõtjad vallutavad Araabia Ühendemiraatide turgu, kuhu on end raske sisse seada, kuid kus uudseid lahendusi oodatakse ja riskiraha jagub, rääkisid seal tegutsevad ettevõtjad.
Kuldar Väärsi
 • Kuldar Väärsi
 • Foto: Andras Kralla
Eesti ettevõtete eksport Araabia Ühendemiraatidesse on kõvasti kasvanud – seitsme aastaga 6 miljonilt eurolt 40 miljonile eurole.
Kõigist teistest valdkondadest on kaugel ees elektroonika, eriti kõik mobiiltelefone puudutav. Peamine süüdlane selles võib olla AS Reach-U, mille arendatud asukohapõhiseid lahendusi on Araabia Ühendemiraatide üks suurematest mobiilioperaatoritest kasutanud juba 15 aastat.
Ettevõtte tegevjuht Ülo Säre ütles, et neil läks omal ajal turule sisenemine väga valutult, kusjuures ettevõte ise turule minekut ei algatanudki.
„Me tegutseme turul koos Ericssoniga, kes tegi meie jaoks suure töö ära. Meie tooted on Ericssoni hinnakirjas, meid kaasatakse projektidesse ja saimegi kliendi Araabia Ühendemiraatidesse. Kui üks Eesti ettevõte tahaks kogemuslugu kuulda, siis seda meil jagada ei ole,“ märkis Säre. Tema sõnul on aga olnud aastaid, kus Araabia Ühendemiraadid on nende suurim ekspordipartner.
Raske jalga ukse vahele saada
A. Le Coqi juhatuse liige Tarmo Noop ütles, et nemad veel Araabia Ühendemiraatidesse ei ekspordi, aga on selle nimel juba mõnda aega töötanud. Nimelt tahab A. Le Coq hakata Araabiasse vitamiinivett eksportima. 
„Araabia turule on raske siseneda. Tootja jaoks esimene ja kõige olulisem on teha endale halal-sertifikaat, mida ei ole lihtne saada,“ ütles ta. Sellega tegeles ettevõte Noobi sõnul üle aasta, nüüd on see käes ja seega on olemas õiguslik alus hakata pidama läbirääkimisi eksportimise asjus.
Eesti kaitsetööstusettevõtte Milrem tegevjuht Kuldar Väärsi ütles, et Milremi tegevus Araabia Ühendemiraatides on praegu veel varases faasis, kuigi turul on tegutsetud 2-3 aastat. Kohaliku turu eripära on tema sõnul just aeg, mis kulub selleks, et eduka müügini jõuda.
Väärsi rõhutas, et Ühendemiraatidesse sisenemine nõuab palju pühendumist ja eeltööd koha peal. Milremile on selle juures suureks abiks olnud kaitseministeerium ja kaitsevägi, mis on koha peal kohtumisi organiseerinud. „Kindlasti on oluline riigi tugi, just hea sõna ja poliitilise toetuse mõttes,“ rõhutas Väärsi.
„Läbirääkimiste ajaks peab ettevõttel jaguma raha. Kiiret edu ei tasu oodata,“ ütles ta. „Kui Euroopas oleme harjunud asju ajama e-kirjade teel, siis seal regioonis see ei tööta. Tuleb kohal käia ja suhelda,“ ütles Väärsi.
Hoopis teistmoodi kliendid
Säre kiitis kohalikke kliente. „Kui peaksin võrdlema Reach-U kliente umbes 30 riigis, siis arvan, et Ühendemiraatide kliendi tõstaks ma üsna ettepoole,“ kirjeldas ta. „Nad teavad, mida nad tahavad, ja hea töö eest on nõus hästi maksma,“ ütles ta.
„Üldiselt on tegemist investeeriva ja innovaatilise maaga. Nad võivad endale lubada suuremat riskiraha kui mõned teised turud,“ sõnas Säre. Tema sõnul ei saa näiteks mõni Reach-U klient Aafrikast endale selliseid riske lubada, sest tulemust on vaja toota kohe esimesest päevast.
Ülo Säre
 • Ülo Säre
 • Foto: Lauri Kulpsoo
Tuleb julgelt minna
Väärsi sõnul on Araabia Ühendemiraadid väga huvitatud targast tehnoloogiast, olgu see küberkaitse, mehitamata süsteemid või targad sensorlahendused. See on tema sõnul Eesti ettevõtete suur võimalus, sest Eestit teatakse seal just tänu meie IT-kuvandile. "See on kogu maailmas ja ka seal piirkonnas meie oluline visiitkaart,“ ütles Väärsi ja lisas, et seda saab ära kasutada väga erinevates sektorites. „See on meile väga suur boonus ja eelis võrreldes näiteks meie lõunanaabritega.“
Tema sõnul on Araabia Ühendemiraadid suure potentsiaaliga turg ja eriti kaitsetööstuse sektor muutub üha aktiivsemaks. „Kui räägime robootikalahendustest, siis nii militaar- kui ka kommertssektoris on see tervikuna väga kiiresti kasvav turg ja Lähis-Idas enam,“ ütles ta.
Reach-U tegevjuht Ülo Säre arvas, et IT-valdkonnas võiks Araabia Ühendemiraadid olla Eesti ettevõtetele väga atraktiivsed. "Mul on jäänud mulje, et see koht on keskmisest suurema riskitaluvusega ning valmis proovima kõike uut ja põnevat. Uut ja põnevat on aga Eestis palju,“ leidis ta.
Kuhu järgmiseks?
Kui Araabia Ühendemiraadid on käes, mis siis edasi? Väärsi soovitab Eesti ettevõtjatel laieneda Aasiasse, kommertssektori jaoks on tema hinnangul väga suure potentsiaaliga Hiina turg.
Säre oli veel optimistlikum: Eesti ettevõtted võiksid tema hinnangul tegutseda igal pool maailmas. 

Seotud lood

Arvamused
 • 09.01.18, 07:00
Kriis tugevdas Eesti e-selgroogu
Eesti väljus ID-kaardi kriisist võitjana, leiab Net Groupi juhatuse liige Priit Kongo.
 • ST
Sisuturundus
 • 18.07.24, 11:28
Kulla hind hüppas uute rekorditeni, 2500 dollari tase on käeulatuses
Kulla hind tõusis nii dollaris kui euros uute rekorditeni. Turgude hinnangul on pärast Föderaalreservi juhi Jerome Powelli esmaspäevast sõnavõttu aina tõenäolisem, et keskpank otsustab juba septembris intressimäärasid kärpida. Just see andis lühiajalist pilti vaadates kullale tõuke ületada maikuus saavutatud tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele