Äripäev • 2. aprill 2018 kell 8:02

Elering sõlmis 43 miljoni eurose lepingu

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi  Foto: Raul Mee

Elering sõlmis esmaspäeval ühispakkujatega AS EG Ehitus ja AS Scanweld ning UAB Alvora lepingu Balticconnectori Eesti maismaatorustiku ehk Kiili-Paldiski gaasitrassi ehitamiseks, tööd maksavad 43,4 miljonit eurot.

Kiili piirkonnast Paldiskis asuva Pakrineemeni kulgeva 55kilomeetrise torustiku ehitus vältab kava järgi 18 kuud, vahendas Elering pressiteates. Toru läbimõõt on 700 millimeetrit ja töörõhk kuni 54 baari. "Tegemist on suurima gaasitrassi ehitustööga taasiseseisvumisjärgses Eestis," kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Gaasitorustik ristub mitmel korral Tallinna ringteega, Via Baltikaga, samuti kolmel korral raudteega ning lisaks Rail Balticu trassiga.

Kiili-Paldiski gaasitoru läbib Kiili, Saku, Saue ja Lääne-Harju valda ning selle teele jääb üle 250 maaomaniku kinnistu. Elering teatas, et võtab kõigi omanikega enne ehituse algust ühendust.

Kiili-Paldiski gaasitoru on osa Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector projektist. Eesti maismaal kuuluvad Balticconnectori klastrisse veel gaasi kompressorjaamad Paldiskis ja Puiatus ning Karksi gaasimõõtejaam koos Lilli liinikraanisõlmega Eesti-Läti piiri lähistel.

Euroopa Liit toetab Balticconnectori klastri ehitust 206 miljoni euroga. Projekti kogumaksumus on ligikaudu 300 miljonit eurot.

Hetkel kuum