Äripäev • 8 juuni 2018

Politseijuht: Savisaare juhtum riivas õiglustunnet

Harju maakohtus kohtuprotsess Keskerakonna endise juhi Edgar Savisaare, Keskerakonna, mitme poliitiku ja ettevõtja üle.  Foto: Andras Kralla

Edgar Savisaare suhtes menetluse lõpetamine on ohtlik pretsedent, leiab piirivalve- ja politseiameti keskkriminaalpolitsei juht Aivar Alavere ja lisab: "Minu kui kodaniku õiglustunne on riivatud."

Alavere ise aga peab viimaste aastate meeldejäävaimaks korruptsioonilooks maanteeameti juhtumit, mis oli mastaapne ja puudutas suurt osa ühe valdkonna inimestest: nii ülevaatuspunkte kui ka eksamineerijad. "Mõju poolest ja valdkonna puhastamise mõttes oli see vast üks olulisemaid, kuigi altkäemaksu summad, mis maksti, olid ju tegelikult naeruväärselt väikesed," rääkis Alavere Delfile.

Maanteeameti juhtide lustireisid tõi 2012. aastal avalikkuse ette just Äripäev, kus seda kajastanud ajakirjanik Piret Reiljan pälvis ka Bonnieri preemia

"Selle menetlusega – koostöös maanteeameti endaga –, muutus üks konkreetne valdkond puhtamaks," lisas kriminaalpolitsei juht Alavere seda juhtumit esile tuues Delfile.

Alavere lisab hiljutise olulise menetlusena Tallinna linnatranspordiameti juhtumi, kus ilmnes samamoodi markantselt, kuidas suutis linna allasutuse üks inimene tegelda korruptsiooniga paljude aastate jooksul ja suures mahus.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) tutvustas eile avalikkusele korruptsioonikuritegude büroo aastaraamatut. Korruptsioon ei näita Eesti ühiskonnas vähenemistendentsi, vahendab Delfi: kahel viimasel aastal on registreeritud ligi 700 korruptsioonikuritegu, mida on kõvasti enam kui kahel eelneval aastal. Peamised kuriteod on seotud altkäemaksu andmise/võtmise ja võltsimistega.

Kõigepealt peavad muutuma meie hoiakud ja väärtushinnangud, nentisid aastaraamatut esitlenud politseijuhid. Nagu kala hakkab mädanema peast, algab ka ühiskonna paranemine peast ehk asutuste, organisatsioonide, ettevõtete ja omavalitsuste juhtidest.

Loe intervjuud PPA keskkriminaalpolitsei juhi Aivar Alaverega Delfist.

Hetkel kuum