Äripäev • 12. juuni 2018
Jaga lugu:

Transiit Eesti raudteel kogub jõudu

Tallinna-Moskva rong ja perroon.  Foto: Andras Kralla

Transiitveod on aasta esimese viie kuuga kasvanud viiendiku ja jõudnud 4 miljoni tonnini, tõusuteel on kogu kaubavedu Eesti raudteel.

Kaubaveomaht Eesti Raudtee taristul kasvas esimese viie kuu jooksul 12 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ning moodustas kokku 6 miljonit tonni. Kõige enam veeti Eesti Raudtee taristul väetisi, mineraalseid kütuseid ning põlevkivi, teatas riiklik raudteeettevõte.

„Veomahtude kiirenev kasvutempo on saavutatud tänu heale koostööle meie kaubasaatjate, vedajate ja koostööpartneritega. Selle heaks näiteks on maikuu viimastel päevadel Leedu, Läti ja Eesti raudteede ning kaubavedajate poolt Tallinnas allkirjastatud „ Merevaigurongi“ konteinerrongi projekt, mille kohaselt alustakse juulis vedu ka nn põhi-lõuna suunal,“ kommenteeris Eesti Raudtee juhatuse esimees Erik Laidvee.

Niinimetatud merevaigurongi plaanide pärast saab Laidvee rõõmustada mitmel põhjusel. Varasemalt Transiidikeskuse juhina üritas ta lõuna-suunalist transiidivedu aastaid käivitada, kuid toona jäi see katki, sest vajas raudtee infraettevõtetelt liiga suurt toetust.

Lisaks Balti riike ühendavale konteinerrongi projektile lisanduvad augustikuus Eesti Raudtee taristule kaks ida-lääne suunalist Hiina konteinerrongi. „Kui viimase viie kuu konteinerite veomaht on kasvanud 48 protsenti,  siis uute rongide toel prognoosime aasta konteinervedude kasvu kahekordistumist,“ lisas Laidvee.

Ka reisijate arv raudteel näitab jätkuvat kasvutrendi. Kohalikus ühenduses sõitis maikuus rongidega 723 800 reisijat, mis on viimaste aastakümnete rekordtulemus reisijate arvus. Viie kuu peale kogunes seetõttu üle 3,2 miljoni reisija, mis on 8 protsent rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Rahvusvahelist reisirongi kasutas viie kuu jooksul 43 000 inimest, mis on pea 7 protsenti rohkem kui eelmise aasta esimese viie kuu jooksul.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas