Danske emapangas langes veel üks pea

11. juuli 2018, 14:00
Mida aeg edasi, seda enam kuhjuvad Danske probleemid.
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180711/NEWS/180719929/AR/0/AR-180719929.jpg
Ainult tellijale

Täna jäi Danske Bankis tööst ilma grupi järelevalve ja rahapesuvastase üksuse juht Anders Meinert Jorgensen.

Kui selle kuu alguses tuli välja, et Danske Eesti filiaali kaudu võidi pesta 3,3 miljardi euro asemel hoopis 7,1 miljardit eurot, sõnas Jorgensen napilt, et on vara teha järeldusi Eestis toimunud rahapesu ulatuse kohta. Sellega põhjendas Jorgensen ka võimalike summade mitte kommenteerimist, kuid rõhutas, et Danske on juba varem nentinud, et rahapesu ulatus võib olla arvatust suurem. Sisejuurdluse tulemused peaksid saabuma septembri alguses.

Danske eitab Jorgenseni lahkumise ja hoogustuva rahapesuskandaali seost.

Varem töötas Jorgensen Nordea panga peakorteris Stockholmis, kus juhtis riskijuhtimisosakonda, kuni neli aastat tagasi Danskesse liikus.

Esimesed uudised lahkujatest saabusid kevadel, kui Danske Banki äripanganduse juht Lars Morch pani ameti maha. Ta sattus kriitika alla seoses sellega, et ei suutnud Eesti üksuses rahapesu ära hoida. Samal kuul teatas Danske, et sisuliselt lõpetab Eestis tegevuse.

Eesti filiaali juht Ivar Pae teatas pangast lahkumisest vahetult enne jaanipäeva, pank põhjendas seda strateegia muudatusega. Enne seda, aprillis teatas Tõnu Vanajuur, et lahkub Danskest. Vanajuur oli Danske panga Eesti filiaali ettevõtte panganduse direktor ja panga välisklientide osakonna juht ajal, mil Danskes raha pesti.

Kolm aastat tagasi lahkus ootamatult ametist Aivar Rehe, kes seni on rahapesusüüdistusi ümber lükanud.

Uus minister, uus uurimine

Taani värske majandusministri Rasmus Jarlovi sõnul alustab valitsus Danske Banki rahapesu asjus uut uurimist, et mõista, kui suurtest summadest jutt käib, ning plaanib selle konfiskeerida.

Jarlov ütles Taani kõigi aegade ühe suurema finantsskandaali kohta, et tuleks panustada rohkem jõude uurimisse, et selgitada välja, kui suurt kasumit Danske Eesti filiaal rahapesuga teenis, ning see summa seejärel konfiskeerida, kirjutab Bloomberg.

„Väga oluline on teada saada, kui suurt kasumit on rahapesult teenitud,“ vahendas agentuur Bloomberg Taani majandusministri Rasmus Jarlovi sõnu. „Ilmselgelt pole see aktsepteeritav, et rahapesu kaudu teeniti suuri summasid ja see raha on endiselt Danske Bankis. See riivab nii minu kui ka kõigi teiste õiglustunnet,“ lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2018, 14:06

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing