Artikkel
  • Brasiilia on üks riikidest, kus rahvusvaluuta on kõvasti kukkunud.Foto: Antonio Lacerda
    Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arenevat maailma ähvardab finantskriis

    Areneva majandusega riikidel on halb aeg: tugevnev dollar ja kallinev nafta on rahvusvaluutade kurssi raputanud. Süveneva jooksevkonto puudujäägi tingimustes tähendab see, et majandustiigreid võib ees oodata pöördumine IMFi poole.

    Ühe suure müügilaine on selliste riikide nagu Türgi, Lõuna-Aafrika, Argentina ja India valuutad juba tänavu kevad-suvel üle elanud, kuid hirm finantskriisi ees on tagasi nüüd, kui Türgi liiri langemine põhjustas uue müügipaanika.
    Põhjuseid ähvardava kriisi taga on mitu. Viimastel aastatel on USA ja Euroopa Liidu keskpank hoidnud intressid ja võlakirjade tootlikkuse koduturgudel madalal. Odav raha läks areneva majandusega riikidesse, kus oli võimalik suuremat kasumit teenida. Eriti juhul, kui kohalikud ettevõtjad olid näiteks valmis valuutariski oma kanda võtma, see tähendab võtma laenu välisvaluutas. Ka Hiinal on selles oma osa, piisab kui vaadata Pakistani.
    Nüüd ongi valuutariskid realiseerumas, sest ühelt poolt tõmbavad Euroopa ja Ameerika keskpank senist poliitikat koomale ja dollari kurss on tugevnenud. Teisalt on samas taktis vahepealse kapitalivoo ja majanduskasvuga kaasnenud tasakaalustamatused, mis välisinvestorid veelgi kiiremini pagema panevad.
    Financial Times kirjutas, et suuna alla on võtnud ka FTSE Emerging Index, aasta alguse tipust on see kaotanud 20 protsenti, mis tähendab, et valitseb karuturg. Enim on pihta saanud riigid, millel on suur jooksevkonto puudujääk ja sõltuvus nafta hinnast, mis aga tõuseb, ja arveldamine käib dollarites, mis rallile veelgi hoogu annab. Hädas on riigid, kus on probleeme korruptsiooni, keskpankade iseseisvuse puudumise ja inflatsiooniga. Seni on analüütikud näiteks Türgist lähtuvat müügihoo laienemisohtu väiksemaks pidanud, arvates, et tegemist on ainult selle riigi riskidega. Samas on sarnaseid olukordi rohkem kui ühes riigis.
    Türgi
    Türgist on viimastel nädalatel olnud põhjust palju kirjutada. Türgis on kiire majanduskasv, kõrge inflatsioon, kõrged keskpanga intressimäärad, suur sõltuvus nafta hinnast ning suur välisvaluutas denomineeritud laenude arv ärisektoris. Liir on aasta algusest kaotanud 35 protsenti oma väärtusest.
    Türgi soovimatus liiri intressimäärade tõstmise abil tugevdada ja USA kirikuõpetaja vangistamise eest kaela saadud karistustollid osutusid kombinatsiooniks, mis tõid kaasa müügipaanika. Türgist alguse saanud müügihoog kandus kiirelt edasi teistesse areneva majandusega riikidesse. Tüli USAga kogub hoogu ja Türgi on otsinud abi ka mujalt maailmast, kuid IMFi käest laenu palumine ei ole ilmvõimatu tulevikustsenaarium.
    Argentina
    Peesol ja kogu Argentina majandusel on läinud halvemini kui Egiptusel kümne nuhtluse ajal. Peeso on kaotanud dollari suhtes 37 protsenti väärtusest. Keskpanga intressid on maailma kõrgeimal, 40 protsendi tasemel. See suuremat majanduskasvu ei luba. Inflatsioon on sellegipoolest 25 protsenti.
    Väga palju riigi võlakirju on USA dollarites. Riigi kodanikud kardavad, et nende valuutahoiused võidakse külmutada ja koguvad dollareid sularahas. Kolmandiku ekspordist annavad sojauba ja mais, aga aasta algul tabas riiki kümne aasta kõige hullem põud.
    Eelmise, maikuus maailma tabanud valuutaralli ajal pidi riik küsima 50 miljardise paketi IMFilt, kuid seda organisatsiooni mäletavad kõik argentiinlased sellena, mis tõi kaasa ainult hullemad kannatused. Muu hulgas keelab IMF riigil vähendada eksporditariife, mida Argentina kogus sojalt, aga kehva saagi kogunud põllumehed on praegu ainsad, kes võiksid riiki väärtuslikku valuutat tuua.
    Pakistan
    Ilmselt peab Pakistan järgmisena IMFi poole pöörduma – ruupia on aasta algusest nõrgenenud juba 10 protsenti.
    Majanduskasvu poolest pole kurta (5,8 protsenti), aga jooksevkonto puudujääk oli viimasel majandusaastal 18 miljardit dollarit. Imporditehingute jätkamiseks on riik pidanud korduvalt Hiinalt laenu võtma. Hiina–Pakistani majanduskoridori nime kandvad taristuprojektid ongi suuresti süüdi, et jooksevkonto ülejääk on suureks kasvanud, majandus on üle kuumenemas ja inflatsioon üles läinud.
    Valimistel võttis valitsusparteilt võimu kriketistaar Imran Khan, kelle valimislubadusi IMF appi tuleku korral tõenäoliselt ellu viia ei lase. USA Senat soovib, et Trumpi administratsioon blokeeriks IMFi tehingud riikidega, mis on saanud ulatuslikult toetust Hiinalt. Pakistan on IMFi poole pöördunud 12 korda.
    India
    Dollar on India ruupia suhtes aasta algusest tugevnenud 9 protsenti. Türgi liiri langusega seotud müügipaanika lõigi Aasias kõige rohkem Indiat.
    Ennekõike vaatavad välisinvestorid kahtleva pilguga India suurt jooksevkonto defitsiiti, mida veelgi süvendab kallinev nafta.
    Lisaks on odavneva ruupiaga keeruline hoida inflatsiooni kontrolli all ning keskpank on pidanud sel suvel juba kaks korda intresse tõstma. Bloombergi analüütikud märgivad, et India keskpank võrdleb ruupia kurssi tõenäoliselt ülejäänud areneva majandusega riikide korviga, sest kui teised peaksid veel rohkem langema, siis peab ka India ekspordisuutlikkuse tarvis laskma ruupial odavneda.
    Lõuna-Aafrika Vabariik
    Rand oli üks esimesi valuutasid, mis Türgi kriisiga järsult nõrgenes. Aasta algusest on rand nõrgenenud pealt 14 protsendi.
    Lõuna-Aafrika Vabariigil on palju põhjuseid, mis volatiilsusele hoogu annavad. Esiteks sõltub väga paljude Aafrika riikide käekäik maavarade ekspordist Hiinasse, aga Hiina on lasknud tollisõja hirmus oma valuuta kursi nõrgemaks ning ka maavarade hinnad on praegu languses.
    Aasta alguses lõi riiki majanduslangus, mille põhjused olid nõrgad tulemused nii kaevandus- kui ka põllumajandussektoris. Töötus on riigis 25 protsenti. Nüüd vaadatakse riigis keskpanga poole, et see intressimäärasid langetaks, et kasvu elavdada, mujalt jälle seda, kas keskpank võiks määrasid tõsta, et inflatsiooniga hakkama saada.
    USA dollari tugevnemise, ülemaailmse kaubandussõja ohu ja Türgi paanika kõrval kaalub LAV maareformi, mis paistab rohkem maade rekvireerimisena ja investorite kindlustunnet paremuse poole ei tõuka, hoiatavad Bloombergi analüütikud.
    Indoneesia
    Keskpank tõstis kolmapäeval intressimäära 5,5 protsendile, Indoneesia ruupia on nõrgenenud aasta algusest 7 protsenti.
    Keskpank loodab sellega riiki tuua rohkem kõrgemat intressi otsivaid investoreid, sest nõrgenev valuuta jooksevkontole kuidagi hästi ei mõju.
    Reuters kirjutas, et Indoneesias kardetakse doominoteooria rakendumist, kõigepealt Argentina, siis Pakistan, praegu on Türgi ja peatselt jõuab kriis ka Indoneesia ukse taha. Samuti kardab Indoneesia võimalikke välisšokke, sest Türgi näitel võib ­oodata, et turgude reaktsioon võimalikele sanktsioonidele või tollidele on väga järsk. Teisipäeval teatas Indoneesia, et kehtestab 7,5protsendilise tolli tervele reale kaupadele lootuses sellega kaubavahetuse defitsiiti vähendada.
    Brasiilia
    Brasiilia reaal on nõrgenenud 15 protsenti ning majanduskasv on aeglustunud, seda eriti suve alguses toimunud streikide mõjul.
    Võrreldes paljude teiste riikidega ei ole Brasiilial läinud nii halvasti. Inflatsioon on alla 4 protsendi, Brasiilia soja tõrjus USA-Hiina kaubandustüli käigus välja USA sojaoa, nafta kallinemine ei ole kuidagi kasuks, aga vähemalt on Brasiilia ka ise naftatootja.
    Kõige suurem roll on Brasiilias hoopis poliitilistel riskidel: parlamendisaadikud lasid president Lula altkäemaksusüüdistusega vangi panna, kuid suure hurraaga võimu üle võtnud opositsionäärid olid ise peatselt palju suuremate kahtlustustega vastamisi. Oktoobris toimuvatel valimistel on Lula lubanud osaleda kas või vanglamüüride vahelt, igal juhul ootab mõnd töölispartei kandidaati ees edu, sest hea osa brasiillastest peab Lu
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Aktsia, mis tegi 2400 dollarist miljoni
Miljoni dollari suuruse aktsiaportfelli loomiseks ei ole vaja omada riskantseid kiire kasvuga tehnoloogiaaktsiaid, ühe aktsia valik võib olla kõik, mis on vajalik suure finantsportfelli loomiseks.
Miljoni dollari suuruse aktsiaportfelli loomiseks ei ole vaja omada riskantseid kiire kasvuga tehnoloogiaaktsiaid, ühe aktsia valik võib olla kõik, mis on vajalik suure finantsportfelli loomiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.