Uus-Meremaa keelustas välismaalastele kinnisvara müügi

Foto: BRENDAN ESPOSITO
Eliisa Matsalu • 16. august 2018 kell 5:29

Uus Meremaa parlament keelustas välismaalastel kinnisvara soetamise riigis. Keeld kehtib kõikidele mitte-residentidele, välja arvatud Singapuri ja Austraalia kodanikele.

Valitsuse otsuse eesmärk on muuta kinnisvara rohkem taskukohaseks, kirjutab BBC. Nimelt on Uus-Meremaa juba mõnda aega seisnud silmitsi probleemiga, kus eluaseme hinnad jäävad paljudele püüdmatuks. Uus-Meremaa kinnisvarakriisi põhjus on viimaste aastate madalad intressid, piiratud pakkumus ja suurenenud sisseränne.

Otsus on konservatiivse rahvuserakonna lubadus, mille nad käisid välja eelmisel aastal valimistel.

Uus-Meremaa kaubandus- ja majandusarengu minister David Parker kirjeldas parlamendi otsust kui märkimisväärset verstaposti. Tema sõnul usub valitsus, et jõukad välismaalased ei tohiks uusmeremaalasi oma hinnapakkumistega üle trumbata.

Enim on välismaalastest Uus-Meremaale kinnisvara ostnud Hiina investorid. Viimase kümne aastaga on kinnisvarahinnad Uus-Meremaal kallinenud üle 60%, riigi suurimas linnas Aucklandis on hinnad aga lausa pea kahekordistunud.

Viimastel kuudel on Uus-Meremaa kinnisvaraturg siiski juba pisut jahenenud. Juunis soetas riigis kinnisvara vaid alla 3 protsendi välismaalasi.

Hetkel kuum