• Jaga lugu:

  Tagasivaade: kuidas Danskes Aseri musta raha pesti

  Aserbaidžaani diktaatorlik president Ilham Alijev, kes valitseb riiki alates 2003. aastast.Foto: Shutterstock

  Täpselt aasta tagasi avaldas Äripäev üle kahe kuu väldanud uurimistöö koos mitme riigi tippajakirjanikega – jahmatav paljastus ehk Aseri Laundromat rääkis sellest, kuidas Eesti Danske kontodelt käis läbi 2,5 miljardit eurot Aserbaidžaani diktaatoriga seostatavat raha.

  Toona rääkisime Eesti mõistes uuest rekordist ja imestasime dokumente vaadates selle üle, kas Euroopa suurpank Danske, täpsemalt selle Eesti filiaal, oli tõesti kahtlaste tehingute suhtes pime.
  Meie aastatagune lugu kirjeldas näiteks seda, kuidas aktiviste ja ajakirjanikke ahistav Aserbaidžaani valitsus kasutas salajast kassat, et maksta kinni Euroopa arvamusliidreid - näiteks jõudis raha vähemalt kahe Euroopa poliitiku taskusse, kes vaatlesid Aserbaidžaani presidendivalimisi ja kirjeldasid neid kui ausaid.
  Oluline on veel märkida, et väljend „pesumasin“ tähistab tohutute summade teekonda läbi arvukate riiulifirmade, mille eesmärk on varjata raha päritolu ja ka adressaate. See räpane skeem toimus täielikult Danske Banki Eesti filiaali kaudu ja kuigi panga toonane juht Aivar Rehe kiidab tagantjärele panga rahapesu vastast tööd taevani, tõmbavad järelevalvajad tema rahulolule mühinal vee peale (loe artiklist "Diktaatori pank: hävitav hinnang Rehe-aegsele Danskele").
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Aasia turud kauplesid eri suundades Hiina majanduskasv 4%
Aasia aktsiaturud kauplesid esmaspäeval eri suundades, täna ilmusid ka Hiina jaemüüginumbrid, mis andsid aimu, kui suurt mõju avaldavad koroonaviiruse piirangud tarbimiskulutustele, mis pani Pekingi ka rahapoliitikat lõdvendama, vahendab Reuters.
Aasia aktsiaturud kauplesid esmaspäeval eri suundades, täna ilmusid ka Hiina jaemüüginumbrid, mis andsid aimu, kui suurt mõju avaldavad koroonaviiruse piirangud tarbimiskulutustele, mis pani Pekingi ka rahapoliitikat lõdvendama, vahendab Reuters.
Termoriietus, mida on testinud ja heakskiitnud kümned tuhanded kliendid
Erinevate uuenduste, koostöö ja muutuste ajal leiavad aset hämmastavad asjad. Ette­võtted, kus eile toodeti soomustehnikat, valmistavad täna kombaine. Kalameeste, jahimeeste ja reisimeeste varustust tootnud ettevõte pakub tänasel päeval vormirõivaste komplekte absoluutselt igasuguse profiiliga ettevõtete töötajatele. Rahvusvahelise ette­võtte SALMO esindaja Aleksei Antiptšik räägib Äripäevale, kuidas nad jõuavad täna oma ärikliendini.
Erinevate uuenduste, koostöö ja muutuste ajal leiavad aset hämmastavad asjad. Ette­võtted, kus eile toodeti soomustehnikat, valmistavad täna kombaine. Kalameeste, jahimeeste ja reisimeeste varustust tootnud ettevõte pakub tänasel päeval vormirõivaste komplekte absoluutselt igasuguse profiiliga ettevõtete töötajatele. Rahvusvahelise ette­võtte SALMO esindaja Aleksei Antiptšik räägib Äripäevale, kuidas nad jõuavad täna oma ärikliendini.
Arvustus. Esimene elektri-Volvo kannaks perutava põdra välja küll
Vanasti tegi Volvo nn turbotelliseid. XC40 Recharge Twin on särtsutellis.
Vanasti tegi Volvo nn turbotelliseid. XC40 Recharge Twin on särtsutellis.