Äripäev • 4. september 2018 kell 7:48

Tagasivaade: kuidas Danskes Aseri musta raha pesti

Aserbaidžaani diktaatorlik president Ilham Alijev, kes valitseb riiki alates 2003. aastast.  Foto: Shutterstock

Täpselt aasta tagasi avaldas Äripäev üle kahe kuu väldanud uurimistöö koos mitme riigi tippajakirjanikega – jahmatav paljastus ehk Aseri Laundromat rääkis sellest, kuidas Eesti Danske kontodelt käis läbi 2,5 miljardit eurot Aserbaidžaani diktaatoriga seostatavat raha.

Toona rääkisime Eesti mõistes uuest rekordist ja imestasime dokumente vaadates selle üle, kas Euroopa suurpank Danske, täpsemalt selle Eesti filiaal, oli tõesti kahtlaste tehingute suhtes pime.

Meie aastatagune lugu kirjeldas näiteks seda, kuidas aktiviste ja ajakirjanikke ahistav Aserbaidžaani valitsus kasutas salajast kassat, et maksta kinni Euroopa arvamusliidreid - näiteks jõudis raha vähemalt kahe Euroopa poliitiku taskusse, kes vaatlesid Aserbaidžaani presidendivalimisi ja kirjeldasid neid kui ausaid.

Oluline on veel märkida, et väljend „pesumasin“ tähistab tohutute summade teekonda läbi arvukate riiulifirmade, mille eesmärk on varjata raha päritolu ja ka adressaate. See räpane skeem toimus täielikult Danske Banki Eesti filiaali kaudu ja kuigi panga toonane juht Aivar Rehe kiidab tagantjärele panga rahapesu vastast tööd taevani, tõmbavad järelevalvajad tema rahulolule mühinal vee peale (loe artiklist "Diktaatori pank: hävitav hinnang Rehe-aegsele Danskele").

Loe uuesti Äripäeva aasta tagasi avaldatud põhjalikku ülevaadet nn Aseri Laundromati pöörlemisest.

Hetkel kuum