Äripäev • 13. september 2018 kell 5:41
Juulis suurenes nii kaupade kui teenuste käive  Foto: Julia-Maria Linna

Juulis kasvas nii teenuste kui kaupade käive

Eesti Pank teatas, et juulis suurenes nii kaupade kui ka teenuste käive, impordimahud suurenesid.

Kiirhinnangu põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 2018. aasta juulis 11 miljoni euroga plussis. Nii kaupade kui ka teenuste käive kasvas eelmise aasta juulikuuga võrreldes jõudsalt, kuid impordi kiirema kasvu tõttu vähenes kaupade ja teenuste ülejääk kokku 69 miljoni euroni.

Kaubaeksport ja -import kasvasid võrdses tempos ehk mõlemad 11%, kuid impordi suurema mahu tõttu suurenes kaupade konto puudujääk 2017. aasta juuliga võrreldes 20 miljoni euro võrra, 142 miljoni euroni.

Suvekuudele omaselt oli teenuste konto ülejääk suur ja ulatus 211 miljoni euroni. Teenuste eksport kasvas aastaga 11% ja import 16%. Investeerimistulude ja jooksevülekannete ehk esmase ja teisese tulu netoväljavool kokku suurenes 37 miljoni euro võrra ja oli 58 miljonit eurot.

Jooksev- ja kapitalikonto kokku olid 50 miljoni euro suuruses ülejäägis. See tähendab, et Eesti majandus oli muu maailma suhtes endiselt netolaenuandja ehk riigi majandussektorid paigutasid välismaale rohkem finantsvarasid, kui sealt kaasasid.

Eesti Pank avaldab maksebilansi kiirhinnangu kord kuus üle-eelmise kuu kohta. 2018. aasta kolmanda kvartali maksebilansi avaldab Eesti Pank 6. detsembril.

Hetkel kuum