Äripäev • 18. november 2018 kell 8:20

Vabaerakond lubab 12protsendilist tulumaksu

Vabaerakonna juht Kaul Nurm lubab anda omavalitsustele tagasi nende otsustusvabaduse.  Foto: Andres Haabu

Vabaerakond otsustas valimisprogrammi kinnitamisel, et langetab palgalt makstavat tulumaksu 12 protsendini ja jätab selle kohalikuks maksuks.

"Nutikalt ja tõhusalt töötav inimene on ainus päris loodusvara, mis Eestil on," rõhutas erakonna esimees Kaul Nurm. "Eesti riik korjab maksutulu praegu kokku töö tegemise pealt, mis pärsib Eesti majandust märksa enam kui raha kogunemise või raha kulutamise maksustamine. Vabaerakonna eesmärk on teha töötamine jälle tasuvaks."

Erakonna teatel jääb palgalt makstav 12protsendiline tulumaks kohalikuks maksuks, et anda omavalitsustele tagasi nende käest hiilivalt ära võetud otsustus- ja tegutsemisvabadus.

"Vabaerakond ei luba vastutustundetult maksude ärakaotamist," rõhutas Nurm. "Riigieelarve tuleb kokku saada ja avalikud teenused peavad toimima, aga töö ja äri tegemisele Eestis saab olulise tõuke anda ka maksukoormuse nihutamisega töö tegemiselt kapitali kogunemisele."

Isegi kui lõplik maksukoormus jääb samaks, eelistab Nurme kinnitusel iga mõistlik ettevõtja tasuda makse pigem tulemuselt kui sisendilt ehk töö tegemiselt.

Parempoolse erakonnana näeb Vabaerakond riigi suurima ülesandena mitte üleüldiste ja tingimusteta hüvede pakkumist kellegi teise raha eest, vaid parimate võimaluste loomist tõhusaks tööks ja teenimiseks.

"Meie eesmärk on nelja aastaga kujundada Eesti ka kõige paindlikumate töösuhetega riigiks Euroopa Liidus," lisas Nurm. "Me usume ka, et inimene ise teab kõige paremini, kuidas enda elu korraldada ning riik peaks keeldude, käskude ja reeglitega tema ellu sekkuma ainult kõige hädavajalikumas. Riik ei pea olema lapsehoidja, riik peab inimest usaldama."

Sisukas ja aktiivne elu väljaspool Tallinna ei vaja erakonna teatel mitte niivõrd raha, kui võimaluste ümberjagamist. Erakonna sotsiaalprogramm lähtub eeldusest, et riik peab pakkuma hoolt ja kindlust inimesele siis, kui ta on haavatav - õppimise, töötuse, haiguse, väga noore või väga kõrge ea tõttu.

Erakond tahab liita ka esimese ja teise pensionisamba, mille tulemusena tõuseb nende kinnitusel keskmiste pensionite väljamakse 130 euro võrra.

Eesti Vabaerakonna esinduskogu kinnitas sel laupäeval Põlvas kõiki eluvaldkondi puudutava erakonna valimisprogrammi 2019. aasta riigikogu valimisteks.

Hetkel kuum