Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kakaoärimehe võlgades firmad kriminaaluurimise all

    Äripäeva Rikaste TOPi kuuluva Arkadi Gorlatši kakaoubade vahendamise ja jahvatamisega tegelevate ettevõtete võlad võivad ulatuda kokku 20 miljoni euroni, lisaks on prokuratuur algatanud omastamise paragrahvi alusel kriminaalasja.

    Kakaoäriga tegelev Arkadi Gorlatš (paremal) tervitab enne pankrotiistungit hagejat esindavat vandeadvokaati Olavi-Jüri Luike.Foto: Liis Treimann
    Umbes 1,5 miljoni euro ulatuses võib kahju kannatada ka Kredex Krediidikindlustus.
    Keilas endise TERKO territooriumil tegutsevad Gorlatši ja tema äripartneri Arkadiy Aleksandrovi ettevõtted Nord Cocoa ja Keila Veskid, kelle ruumidesse sisenesid lõppenud aasta novembri lõpunädalal läbiotsimiseks Põhja prefektuuri kriminaalbüroo uurijad.
    Nord Cocoa ja Keila Veskid hooned Keilas. Foto: Liis Treimann
    Prokuratuuri kinnitusel alustati kriminaalmenetlust omastamise paragrahvi alusel. Kahtlustatavana ei ole kriminaalasjas kedagi üle kuulatud ning kuna menetlus on algusjärgus, siis rohkem uurimisandmeid prokuratuur ei avalda.
    Arkadi Gorlatš ei ole avalikkuses eriti tuntud ettevõtja. Juba aastaid on ta tegelenud kakaoubade vahendamise, jahvatamise ning kakaomassi müügiga. Turgudeks on Gorlatši sõnul peamiselt Valgevene, Venemaa ning Kasahstan.

    Nord Cocoa kodulehe järgi on ettevõtte tarnijate seas on kakaoubade tootjad Elevandiluurannikult, Ghanast, Nigeeriast, Kamerunist, Ecuadorist, Madagaskarilt ja Malaisiast.

    Ettevõtte kauba ostjateks on suurimad kondiitrivabrikud Venemaalt, Ukrainast, Valgevenest, Balti riikidest ja Kasahstanist. 2014. aastal alustas tööd kakaoubade röstimistsehh ning 2016. aastal alustati kakaomassi tootmist.

    Mitmel viimasel aastal on Gorlatš mahtunud ka Äripäeva Rikaste TOPi. Viimases, läinud sügisel avaldatud edetabelis oli ta 13,3 miljoni euro suuruseks hinnatud varaga 272. kohal. Vara väärtus oli hinnatud tema ettevõtete varasemate majandusaruannete põhjal. Kui veel 2015. aastal teenis Nord Cocoa 65 miljoni euro suuruse müügitulu juures üle 3,5 miljoni eurot kasumit, siis hiljem pole ettevõte majandusaruandeid esitanud ning äriregister on teinud ka juba kustutamishoiatuse.
    Ettevõte on maksejõuetu
    „Tunnistan maksejõuetust,“ sõnas Gorlatš läinud esmaspäeva pärastlõunal Harju maakohtus toimunud Nord Cocoa vastu esitatud pankrotiavalduse läbivaatamisel.
    Läti faktooringettevõtte ERST Finance'i esitatud pankrotiavalduse aluseks on 200 000 euro suurune nõue. Kokku on Nord Cocoa Läti firmale võlgu 1,5 miljonit eurot.
    ERST Finance'i esindaja, Lextali vandeadvokaadi Olavi-Jüri Luige sõnul on nende nõue kõigest piisk meres, sest Gorlatši firmade võlad küündivad vähemalt 20 miljoni euroni.
    Gorlatš ütles, et nad on kakaoubade turul endises Nõukogude Liidu regioonis arvestatavad tegijad. Tema sõnul on see äri kasumlik, aga neile said saatuslikuks pankadest investeeringuteks võetud lühiajalised laenud. „Paigutasime ASi Keila Veskid ja OÜsse Nord Cocoa üle 10 miljoni euro. Pankadega sõlmisime aastased krediidilepingud,“ kirjeldas ta.
    Kuna nii lühikese ajaga laene tagasi maksta ei suudetud, hakkasid võlasummat lumepalliefektina kasvatama viivised. „Sellest 20 miljonist pool on trahvid,“ iseloomustas Gorlatš praegust seisu.
    Et pangad keerasid seepeale kraanid kinni, võeti krediiti juba nendelt, kelle küsitav intress oli kahekohaline. Näiteks ERST Finance andis laenu 14protsendilise intressiga.
    Asjaga seotud ka Kredex
    Kohtus heitis Gorlatš ERST Finance'ile ette, et see ronib oma nõudega Eesti riigi taskusse, kuna nõudel on Kredexi kindlustus peal. Äripäeva andmetel on Kredex kindlustanud vähemalt 1,5 miljoni euro eest Nord Cocoaga seotud oste.
    Gorlatš kirjeldas, kuidas ta on viimastel kuudel pidanud intensiivseid läbirääkimisi võlausaldajatega, kelle laenude maht on umbes 8 miljonit eurot ning need oleks nõus koos välismaise uue partneriga panema veel 4 miljonit alla. „Kui saaksin veel kuu aega, lepiksin võlausaldajatega kokku ning saaksin tehase tööle. Kreeditorid juba kuulavad mind, välja arvatud ERST Finance,“ pahandas Gorlatš.

    OÜ Nord Cocoa – juhatuse liikmed Arkadi Gorlatš ning Arkadiy Aleksandrov, osanikud Arkadi Gorlatš – 70% ning Arkadiy Aleksandrov – 30%.

    Keila Veskid AS – juhatuse liige Nikolai Melnikov, nõukogu liikmed Arkadi Gorlatš, Aleksandr Viiner ning Arkadiy Aleksandrov. Aktsionärid Ardi Invest OÜ kaudu Arkadi Gorlatš – 74% ning Arkadiy Aleksandrov – 26%.

    Allikas: Infopank

    Lisaks on Gorlatši kinnitusel pidanud ta kolme välismaise huvilisega läbirääkimisi, et nad tuleks partneriks. „Praegu on sõelale jäänud üks Prantsuse ettevõte, kes omandaks 65-85 protsenti Keila tehasest. Asutaksime uue ettevõtte ja mind selles ettevõttes ei oleks. Plaan oleks maksta kahe aastaga kõik võlad ära. Tahan asjad korda saada ja enda head nime säilitada,“ lausus Gorlatš.
    Küll raskendaks tema kinnitusel uue ettevõtte loomist Nord Cocoa pankroti väljakuulutamine.
    Kohus teeb pankrotiavalduse osas otsuse järgmisel nädalal.

    Tasub teada

    Kohtutäitur Toomas Saarma oli pannud enampakkumisele võlgniku Keila Veskid kinnistu. Alghinnaks koos liisingseadmetega oli ligi 1,7 miljonit eurot.

    Lisaks müüs kohtutäitur Nord Cocoale kuuluvat 3-toalist korterit Lembitu tänaval Tallinnas. Alghinnaks oli 163 000 eurot.

    Mõlemal kinnistul olid hüpoteegid Citadele banka, Vintage Invest OÜ, SPD Investment OÜ ning SIA RBF-S kasuks.

    Keila Veskid kinnistu omandas 1,5 miljoni euro eest üks võlausaldajatest Citadele banka. Nord Cocoa korteri müük on pankrotimenetluses esialgse õiguskaitse korras kohtu poolt peatatud.

    Ka Arkadi Gorlatši Pirital asuvatel kinnistutel on hüpoteek Citadele banka kasuks. Samuti on seal 300 000 euro suurune hüpoteek Hans H. Luige ettevõtte Siireviire OÜ kasuks.

    Nord Cocoa vallasvarale seatud kehtivad kommertspandid:

    Citadele lizings un faktorings (Läti) – 325 000 eurot;

    AS Citadele banka (Läti) – 1,3 miljonit eurot;

    AS Transiidikeskuse – 2 miljonit eurot;

    SIA Rogul (Läti) – 0,5 miljonit eurot.

    Allikas: äriregister, kinnistusraamat

    Kredex: teatud määral oleme asjaga kursis

    Äripäeva info kohaselt on Kredex vähemalt 1,5 miljoni euro ulatuses teinud krediidikindlustuse Nord Cocoaga seotud ostudele.
    Kas see info vastab tõele ning kui suur on summa täpselt? Kuivõrd on Kredex Nord Cocoa finantsraskustega kursis ning oma riski maandanud? Kas on Kredex olnud Nord Cocoa juhtide-omanikega kontaktis ning mida on ettevõtte raskuste põhjuste kohta räägitud?
    KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimehe Erki Aameri kirjalik vastus:
    "Kredex Krediidikindlustus kindlustab krediidiriski. See töötab nii, et juhul kui kindlustusvõtja kliendid teatud põhjustel ei tasu oma arveid, mis kvalifitseerub kindlustusjuhtumiks, siis katab need kulud kindlustusandja. Teisisõnu, krediidikindlustus ei ole võluvits, mis lahendab kindlustusvõtja mistahes muud ärilised või finantsilised probleemid. Teatud määral oleme muidugi kursis, mis Nordic Cocoaga on toimumas. Kredex Krediidikindlustus lähtub kindlustuslepingust ning kindlustusjuhtumite korral hüvitab klientidele tekkinud kahju. Klientide mistahes muud majanduslikud raskused, mida krediidikindlustuse leping ei kata, ei kuulu hüvitamisele Kredex Krediidikindlustuse poolt."
  • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: riigi kommunikatsioon võiks arvestada selle mõju majandusaktiivsusele
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Müügikuu mai algas USA aktsiaturul langusega
Wall Streeti folklooris soovitatakse aktsiad mais maha müüa; soovitusele kohaselt liikusid USA aktsiaturud mai esimesel kauplemispäeval allapoole.
Wall Streeti folklooris soovitatakse aktsiad mais maha müüa; soovitusele kohaselt liikusid USA aktsiaturud mai esimesel kauplemispäeval allapoole.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mis on edukate juhtide ühine näitaja?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
"Palun vabastada Eesti vahemikus ....–.... loodusõpetuse tunnist"*
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Piletilevi tegi ajaloo suurima tehingu: ostis enamuse kahes Poola piletimüüjas
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Prantsuse ettevõte ostab Eesti küberfirma: ootame suurt rahvusvahelist kasvu
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.