Mart Helme: mulle on helistanud nii Seeder kui ka Ratas

EKRE esimees Mart Helme ütles täna Äripäeva raadio valimissaates, et kuigi võib olla jäänud mulje, et EKREt võimuliitu ei oodata, on tegelikkus hoopis teistmoodi.

EKRE juht Mart Helme oli eile võidujoovastuses. Reformierakonnaga neil tõenäoliselt asju ajada ei ole, tõdes ta täna Äripäeva raadios.  Foto: Tanel Meos

„See on natuke hüsteeriline toon, et nendega (EKREga – toim) ei mängi. Tegelikult olen ma mitu telefonikõnet saanud, et kohtuda ja arutada,“ ütles Helme, ent tõdes siiski, et Reformierakonnaga neil tõenäoliselt millestki rääkida ei ole.

„Ülejäänutega, ma arvan, et on teemasid, mida arutada. Ei ole ka teistel mingit armastusabielu Reformierakonnaga. Sotsid ja Isamaa jääksid koalitsioonis väikesteks ripatsiteks. See saab olema ikka väga piinarikas kolmikabielu,“ rääkis Helme.

Mida arvaks ta aga Keskerakonna, EKRE ja Isamaa võimuliidust? „See oleks vähem piinarikas, sest Isamaaga oleks meil kindlasti palju konservatiivset ühisplatvormi. Keskerakond on näidanud opositsioonis, et meil on samuti ühisplatvormi,“ ütles ta.

Esimesed kõned

Helme avaldas, et juba on talle tehtud ka esimesed telefonikõned. „Ratas helistas, õnnitles ja ütles, et võiksime kokku saada,“ ütles ta. Päev enne valimisi ehk laupäeval olla küsinud aga Isamaa juht Helir-Valdor Seeder, kas Helme on pühapäeval kättesaadav. „See oleks ebanormaalne, kui poliitikud Eestis teineteisega ei suhtleks,“ naeris Helme, kes tõdes, et nähtavasti täna teevad erakonnad alles arvutusi ja mõtlevad, millest on valmis võimaluse korral loobuma ning mida nad suudaksid omalt poolt pakkuda.

Helme sõnul oleks sotsidel mõistlik tegeleda sisekaemusega ja jääda opositsiooni.  Foto: Tanel Meos

Helme rääkis ka sellest, mida on kuulnud sotsiaaldemokraatide poole pealt. Talle on nimelt jõudnud signaalid, et sotsid tahavad tegeleda sisekaemusega, mistõttu oleks mõistlik jääda opositsiooni. Ja kuigi pikaajaline sotsiaaldemokraat Eiki Nestor tunnistas, et sotsid võivad siiski olla kaasatud koalitsiooni, ütles Helme omakorda, et tema Nestori avaldusi eriti tõsiselt ei võtaks.

Kui enne valimisi kõneldi palju ka Keskerakonna ja Reformierakonna liidust, siis Helme usub, et selline koalitsioon üle aasta ei püsi. „Enne valimisi lähevad kindlasti neil suusad risti, sest mõlemad tahavad minna võitma. Kuidas nad kahekesi koalitsioonis olles hakkavad üksteist pommitama? Siia on suur lõhe sisse programmeeritud,“ hindas Helme.

Ühisosa Keskerakonnaga

Helme sõnul EKRE opositsiooni jäämist ei karda. Samas annab ta endale aru, et oma valimisprogrammi saaksid nad teoks teha vaid valitsuses. Oluliste küsimustena, mis peaksid olema koalitsioonileppes sees, kui võimuliidus osaleb ka EKRE, on eestikeelne haridus, piirivalve taastamine, migratsioonitemaatika ning demokraatiapakett, mille all EKRE peab silmas rahva algatusi ning presidendi otsevalimist.

Helme sõnul EKRE opositsiooni jäämist ei karda. Samas annab ta endale aru, et oma valimisprogrammi saaksid nad teoks teha vaid valitsuses.  Foto: Tanel Meos

Ja kuigi EKRE häältesaak e-häältusel oli seekordsetel valimistel üllatavalt suur, hindab erakond siiski, et e-valimised tuleks kas kaotada või siis lühendada. Helme ütles, et paljud mainitud küsimustest on sarnased Keskerakonna positsioonidega, kui viimane oli opositsioonis. "Ma usun, et paljudes küsimustes pole võimalik tervet, kuid pool rechnungit (arvutust, sks k – toim) on kindlasti võimalik ära teha," ütles Helme.

Hetkel kuum