Viivika Rõuk • 21 märts 2019

Kümned tuhanded Venemaa kohtulahendid on eelmise koopiad

Kinnipeetu Venemaal Basmannõi rajooni kohtus.   Foto: TASS/Scanpix

Novaja Gazeta ajakirjanikud uurisid 780 000 Venemaal aastatel 2017–2018 välja antud kohtulahendit ja leidsid, et umbes 50 000 neist oli vähemalt 80 protsendi ulatuses koopia sama kohtuniku mõnest eelmisest lahendist.

Kõige rohkem kopeerib Novaja Gazeta uurimuse järgi oma varasemaid otsuseid kohtunik Rinat Safin, kes teenib Kaasanis Volga piirkonnakohtus. Kahe aastaga tehtud 200 lahendist on koguni 122 suuremas osas mõne eelmise koopia, kujuures neist 83 lahendi tekstid olid suisa identsed.

Sotsioloog: see on normaalne

Näiteks vaatasid ajakirjanikud läbi 653 juhtumit, mis puudutasid kodus mooniseemnetest narkootikumide valmistamist. Neljas uuritud kohtus olid kõik sellel teemal tehtud lahendid üksteise koopiad.

Tuimazõ rajooni kohtus välja antud 16 lahendis oli kogu kirjeldatud protsess kahtlaselt sarnane. Kõik süüdistatavad läksid alguses turule ja ostsid mooniseemneid. Siis nad läksid poodi, kus saab osta lahustit. Siis aga, alati just samal päeval, tuli nende kõigi maja juurde hiilima politseinik, kes tunnistas oma silmaga narkootikumi valmistamist.

Kõige rohkem oli koopiaid neis lahendites, mis puudutasid narkootikumide ostmist ja omamist. 136 000 sellisest lahendist olid pea 25 500 (19 protsenti) suuresti eelmiste otsuste koopiad. Protsentuaalselt oli kõige rohkem koopiaid alimentide maksmist puudutavates lahendites (28,9 protsenti 370 lahendist) ja sõjaväest kõrvale hoidmist puudutavates lahendites (26 protsenti 294 lahendist).

Sotsioloog Kirill Titajev on seda meelt, et teksti kordumine võib olla täiesti normaalne. Ta ütles Novaja Gazetale, et narkootikumide omamist puudutavates lahendites saavadki erineda vaid mõned üksikud detailid, näiteks aadress, narkootikumi tüüp ja kaal. Alimentide maksmata jätmise lahendites peab alati kirjas olema kaks asja: et alimendid olid määratud ja et neid ei makstud.

Näitab kohtuniku süvenemist

Mõnes kohtus oli kopeeritud kohtulahendeid koguhulgast koguni 46 protsenti. Peterburi Viiburi rajooni kohtus oli koopiaid 45 protsenti, samas kui lähimas teise rajooni kohtus ainult 8 protsenti. Teisalt on kohtuid, kus koopiaid ei esine, näiteks Moskva Korolevski kohtus oli koopiaid vähem kui 0,4% koguhulgast.

“On kohtuid, kus on palju lahendite kopeerimist, ja on kohtuid, kus seda ei tehta. Saame sellest järeldada, kui palju kohtunikud või uurijad lähenevad asjale individuaalselt,“ ütles Titajev.

Hetkel kuum