• Jaga lugu:

  Ajakirjanik: Zelenskõi võitis tänu oligarhidele

  Ukraina uueks presidendiks valiti pühapäeval Volodomõr Zelenskõi.Foto: Scanpix

  Radio Free Europe ajakirjanik Vitali Portnikov arvab, et Ukraina värskelt valitud president Volodomõr Zelenskõi võitis valimised, sest kolm oligarhi korraldasid ja rahastasid tema kampaaniat.

  Portnikovi sõnul olid Zelenskõi edu taga oligarhid Ihor Kolomoiski, kellest on Zelenskõiga seoses üsna palju ka räägitud, aga ka Viktor Pintškuk ja Dmitri Firtaš.
  „Oligarhid saatsid ühiskonnale selge sõnumi: kui me tahame, siis saame teha presidendi ükskõik kellest," hindas Portnikov.
  Tema sõnul said oligarhid Ukrainas väga tugeva positsiooni 2014. aastal pärast Maidani ja võimu vahetust. Neid ei rahuldanud Janukovõtši „kriminaalne režiim“ ja oligarhid tegid kõik endast sõltuva, et sellest vabaneda.
  Ametist lahkuva presidendi Porošenko võitu oligarhid ei soovinud. Selle üks põhjuseid on, et Porošenko ajal võeti Kolomoiski kontrolli alt Privatbank ja Ukrnafta. Pintšuk on aga endise Ukraina presidendi Leonid Kutšma kamraad, kes tahab alati mingiski vormis võimupositsiooni. "Iga võimu nõrgendamine mängib tema kasuks." ütles Portnikov.
  Portnikov arvab, et Zelenskõi võim on väga väike, kui mitte olematu. Põhjuseid on palju: puuduv poliitiline kogemus, puuduv meeskond, oligarhide mõju. Tal on ka piiratud volitused, ta saab määrata üksnes mõne ministri ning peaprokuröri. Ka presidendi volitused tervikuna on Ukrainas võrdlemisi piiratud: ta saab määrata vaid mõne ministri ja peaprokuröri.
  „Enne seda, kui Zelenskõi teeb endale selgeks, missugused võimalused tal on, on tal sama palju võimu nagu Kersti Kaljulaidil Eestis," ütles Portnikov. Samas on ajakirjaniku sõnul Zelenskõi trumbiks volitus parlament laiali saata.
  Sõda peatada ei suuda
  Portnikov hindas, et välispoliitilises plaanis on Zelenskõil raske täita lubadust peatada sõda Venemaaga.
  „Ainult üks inimene võib sõja peatada, selleks on Vene Föderatsiooni president Vladimir Putin. Te saate valida presidendiks ükspuha keda: Porošenko, Tõmošenko, Grõtšenko… Võite jumalat ka valida. Sõja peatamise võti on Moskvas, mitte Kiievis. Kui Putin tahab mingil põhjusel alustada dialoogi Zelenskõiga, võib ta peatada igapäevased tulistamised. Aga mida pakub Zelenskõi Putinile vastu? Peavad olema suured järeleandmised, mis võivad puudutada ka Euroopa integreerimisest loobumist. Euroopa integratsioon on kirjas aga põhiseaduses," selgitas Portnikov. Kui uus president peaks aga Euroopa integratsioonist loobuma, ootab Ukrainat ees taas mäss, hoiatas ajakirjanik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Toomas Taube: taasiseseisvunud Eestis sai tööõigus ühena esimestest uue seaduse
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab Äripäeva erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab Äripäeva erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.
Raadiohommikus: toidu kallinemisest, rekordilisest palgakasvust ja Ferraridest
Kolmapäevane hommikuprogramm võtab fookusesse hinnatõusud, toidu kallinemise, rekordilise palgaralli ja luksusautode müügi.
Kolmapäevane hommikuprogramm võtab fookusesse hinnatõusud, toidu kallinemise, rekordilise palgaralli ja luksusautode müügi.