• Jaga lugu:

  Viljar Arakat üllatas konkurendi suurtehing Riias

  Ei ole kuskilt näha mingit tohutut kriisi, hästi läheb nii ettevõtetel kui ka eraisikutel, ütles Viljar Arakas. Foto: Tanel Meos

  Eesti kinnisvaraturul on Viljar Arakase sõnul praegu ostjal selgelt suuremad riskid, kui on olnud minevikus. "See on põhjus, miks oleme hoonete osas hästi valivad ja see on ka põhjus, miks me eelistame hooneid ise arendada," ütles ta.

  Reede õhtuni kestab EfTENi III kinnisvarafondi aktsiaemissioon. "Ütleme nii, et ei ole põhjust nuriseda," ütles EfTEN Capitali juht Viljar Arakas täna Äripäeva raadio hommikuprogrammis. "Aktsionärid on meie varasematesse emissioonidesse uskunud ja ma usun, et seekord läheb samamoodi."
  Arakas ütles, et EfTEN ajab taga 15protsendilist omakapitali tootlust, kuid enne läheb natuke aega, kui nad kaasatava kapitali suudavad tööle panna. "Väga lihtne on osta hooneid hästi kallilt, aga meie selles tuntud ei ole," ütles ta. "Meie pigem arendaks ise, teeks mingeid hooneid ümber, ja see võtab mõningase aja."
  Kuhu täpselt investorite raha kulub, ei ole veel teada. "Me oleme aktsionäridele öelnud, et me ei võta endale investeerimistempot kui sellist. Me saame aru, et kontol olev raha sööb ka tänaste aktsionäride tootlust, aga see on klassikaline muna ja kana küsimus: kas sul peab enne olema raha või projektid? Meie jaoks on selgelt olulisem see, et meil on kapital. Siis me saame oma investeeringuid teha," selgitas ta.
  Uue olukorraga tuleb kohaneda
  Arakas ütles, et majandusel läheb praegu väga hästi - nii ettevõtetel kui ka eraisikutel. "Pangaintressid on jätkuvalt odavad, laenu pakutakse. Jah, marginaalid on tõusnud, aga see tõus ei ole selline, mis peaks kinnisvara hindade languse kaasa tooma," ütles ta.
  Tema sõnul on hoonete müüjad aru saanud, et panga finantseerimistingimused on läinud karmimaks, aga nad ei ole oma hinnaootusi alla toonud. "On selline teatav vaikeperiood, kus oodatakse, mis juhtuma hakkab. Meie oleme konservatiivsed olnud alati ja seda joont hoiame ka edasi," ütles ta.
  Samas märkis Arakas, et laenu saamine on praegu keerulisem, kui oli varem. EfTEN saadab iga projekti jaoks kõikidesse pankadesse laenutaotlused, et vaadata, kes teeb sellel hetkel just parimad pakkumised. "Kui kunagi saime saata kuuele-seitsmele pangale, siis täna kolmele või neljale. See kindlalt avaldab mõju. Aga kindlasti ei saa öelda, et oleks jäänud mõni projekt ära sellel põhjusel, et pangast ei saaks finantseeringut. Lihtsalt tuleb kohaneda uute olukordade, uute laenutingimustega," ütles Arakas.
  Konkurendi tehing üllatas Viljar Arakast
  Galerija Centrsi ostuhind on 75 miljonit eurot ning eeldatav sisenemise tootlus umbes 6,7%. “Oleme väga rahul, et saame lisada stabiilse rahavoo maamärgi oma portfelli," ütles pressiteate vahendusel Baltic Horizon Fundi fondijuht Tarmo Karotam.
  Baltic Horizon Fundi tehing tuletas Arakasele meelde aja, kui EfTEN ostsis Lätis 2016. aastal Domina keskuse. "Ka meie maksime selle eest 75 miljonit eurot, aga meil õnnestus saada üle kahe korra rohkem üüritud ruutmeetreid - 45 000 ruutmeetrit. Galerijas on 20 000 ruutmeetrit," märkis Arakas.
  Arakase sõnul on väga hea, et Baltic Horizon Fundi ja EfTENi strateegia on piisavalt erinev, et investoritel on hea kahe fondi vahel valida. "Ja kui soovi on, siis riske hajutada," ütles ta.
  Arakase sõnul on väga huvitav Lätis hiljuti avatud Akropole kaubanduskeskus. Arakas rääkis, et kui Tallinnas avati T1, siis see ei avaldanud olemasolevatele keskustele eriti suurt mõju. "Esimesed külastajad võib-olla olid ka pettunud, et kauplusi oli vähe avatud ja ehitus justkui natuke visuaalselt pooleli. Ma soovitan kõigil, kes Riiga lähevad, käia ära Akropoles. Ma ütlen ausalt, ma olen professionaalses mõttes kade," ütles Arakas.
  Tema sõnul on tegemist absoluutselt maailmatasemel kaubanduskeskusega, mida teist Baltikumis ei ole. "Või vähemalt mul ei ole õnnestunud näha. Kõik poed, kõik on avatud, inimesi täis, seda ka tööpäeval ja töisel ajal. Nii et Riia kaubanduses on toimumas suured muutused," üles Arakas ja lisas, et EfTEN on end Lätis meelega positsioneerinud nii-öelda keskmisele lätlasele, kuid Akropole on mõeldud kõrgema sissetulekuga inimesele.

  Äripäeva loodud investor Toomas märkis EfTENi aktsiaid ja kirjutas, et isegi kui EfTENi tulemused ja aktsia hind enam samas tempos ei kasva, siis ootab ta sealt siiski minimaalselt 7% tõusu ja 5% dividendi, mis täidab tema tootluse eesmärgi 12% aastas.

  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tarneahela probleemide tõttu jääb tänavu tootmata ligi 8 miljonit autot
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.