Äripäev • 8. märts 2016
Jaga lugu:

Naistepäev lõpeb täieliku päikesevarjutusega

Täielik päikesevarjutus.  Foto: epa

Päikesevarjutus pole kuigi haruldane nähtus – iga aasta on Maal vähemalt kaks päikesevarjutust. Kuid täielik päikesevarjutus on juba märksa haruldasem, mida ei näe just sageli ning mida saab vaadelda väga piiratud tingimustel.

Just sellised tingimused on täidetud täna südaööl, mil Kuu hakkab Päikese ette liikuma Eesti aja järgi kell 1.19 (täielik varjutus algab meie aja järgi kl 2.15 ning maksimaalne varjutus on kl 3.59). Vari moodustab 155kilomeetrise sõõri ning liigub läänest itta.

March 9, 2016 Total Solar Eclipse over the Pacific from LarryKoehn on Vimeo.

Varjutus algab India ookeanilt ja lõpeb Vaiksel ookeanil. See on vaadeldav Põhja- ja Ida-Austraalias, Lõuna-Aasias ning Aasia idaosas.

Täieliku päikesevarjutuse faas, kus Päike on üleni Kuu varjus, kestab veidi alla nelja minuti, kuid nii pikalt on see vaadeldav vaid Vaikselt ookeanilt.

Täielik varjutus lummab miljoneid inimesi ka seetõttu, et selle ajal on nähtav Päikese kroon ehk Päikese atmosfääri välisosa, mis heidab Kuu varjust eredaid ja kuumi kiiri. Kroon kiirgab valgust miljon korda vähem kui Päike, nii et seda saab vaadata ilma keerulise aparatuurita, kaitstes silmi päikesefiltri või keevitusklaasiga.

Kes aga ise Indoneesias varahommikust päikesevarjutust vaadata ei saa, võib seda teha online-režiimis siin või siin.

Jaga lugu:
Hetkel kuum