ÄP valimispäevik: nimekiri gurmaanidele

ÄP valimispäevik.  Foto: Anti Veermaa

Valimisgurmaanide pidulauale kanti nõusid kokku pisitasa juba mõnda aega. Eile sai see lõpliku väljanägemise, kui vabariigi valimiskomisjon kinnitas riigikokku kandideerima 10 erakonda ja 11 üksiküritajat, kokku 874 kandidaati.

Öeldakse, et enamik inimesi ei hääleta mitte erakonna või maailmavaate, vaid konkreetse kandidaadi, inimese poolt. Seda kõigil valimistel. Teisalt kurdetakse tihti, et valimistel kandideerivad kogu aeg samad näod. Küllap on selles süüdi eeskätt asjaolu, et valituks osutuvad n-ö tuntud tegijad. Ehkki alati on neidki, kelle nimi nelja-aastase parlamenditöö järelgi tuttavalt ei kõla.

Võrdlemata küll detailselt varasemate valimistega, pakuks siinkohal, et seekord võiks samade nägude müüt suuresti ümber lükatud saada. Parlamendierakondades näiteks on ETV hinnangul uustulnukaid suurusjärgus kolmandik või enamgi, samuti on lisandunud ju kaks päris uut parteid.

Nii et tõelistel valimisgurmaanidel, kes kõigi 874 kandidaadi kohta miskitki eelteavet soovivad hankida, on nüüd tegemist omajagu. Numbreid pidi minnes saabki alustada kohe ühest uuest, Rahva Ühtususe Erakonnast, kes liisuheitmisel väikseimad numbrid sai.

Hetkel kuum