Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Savisaar pani süütud kannatama

  Äripäeva toimetaja Harry Tuul.Foto: Andras Kralla

  Seoses Edgar Savisaare altkäemaksu skandaaliga on tahtmatult ja teenimatult sattunud eetilisse lõksu ka süütud kõrvalvaatajad, leiab Äripäeva toimetaja Harry Tuul.

  Pean tunnistama, et olen ise ebameeldivas olukorras. Olen enesele teadmata investeerinud ärisse, mille ühte algatajat kahtlustatakse korruptsioonis. Jõhkras ja hoolimatus seadustest ja normidest ülesõitmises ning selle klattimises altkäemaksuga.
  Jutt käib suurärimees Vello Kunmanist. „Pealtnägija“ paljastas veebruaris, et perekond Kunman lammutas seadusevastaselt Nõmmel miljööväärtusliku maja maha ning ehitab asemele ilma lubadeta lossi. Savisaare skandaali puhkedes selgus, et kahtlustuse järgi vahendas Villu Reiljan 20 000 euro suurust altkäemaksu Edgar Savisaarele, et Vello Kunman saaks ehitada lõpuni just selle sama Nõmmel asuva ehitusloata elumaja.
  Kunmani haare on lai. Nii on ta näiteks asutajaliikmena osalenud Efteni kinnisvarafondis. Kuna fondi märkimisest võtsin osa ka mina, olengi sisuliselt tahtmatult ja teadmatult saanud äripartneriks inimese, kelle eetilisi tõekspidamisi ma ei jaga. Teadlikult ma ilmselt sellist sammu ei astuks. Usun, et selliseid inimesi on rohkem, kui avalikult tunnistada julgeb.
  Teisalt on muidugi lihtne öelda, et see ei puutu ju asjasse. Äri on äri. Et need asjad pole omavahel seotud. Fakt on aga, et see on ebameeldiv. Ka kulukas, sest pean sellele mõtlema. Olgem ausad, kui sarnases olukorras oleks mõni pensionifond, siis peaks ta õigustatult kaaluma, kuidas see on kooskõlas nende eetiliste normidega. Löögi alla satubki süütu kõrvalvaataja.
  Sarnane vari langeb ka kõigile teistele, kes skandaali sattunud ettevõtjate või linnapeaga äri on ajanud. Ilmekas näide on Aivar Tuulberg. Tema ettevõte Rand & Tuulberg on nüüd olukorras, kus mitte ainult nemad, vaid ka nendega äri ajavad ettevõtted peavad endalt küsima, kas ja kuidas koostööd jätkata. Ning temalt toetuse saanud ruhnlased peavad küsima, kelle arvelt see raha tuli.
  Või Hillar Teder, kes on olnud edukate Eesti ärimeeste võrdkuju. Olles üles ehitanud suured kaubaketid Venemaal ja Ukrainas, satub tema edu nüüd uude valgusesse. Sellest on kahju.
  Tõsi, on ka erandeid. Aleksander Kofkini maine pole ka enne olnud laitmatu. Seega tema sattumine kahtlusaluste nimekirja ei pruugi kedagi üllatada. Kuid isegi sel juhul langeb küsimusterahe nüüd ka neile organisatsioonidele, keda Kofkin on rahaliselt toetanud.
  Kaudselt saavad löögi kõik ettevõtjad, kes kunagi Edgar Savisaare juhitud Tallinnaga äri ajanud. Urmas Sõõrumaa, Jaanus Otsa, Oliver Kruuda on vaid valik nimesid, kelle suunas pilpaid lendab. Nii teenitult kui ka teenimatult.
  Karl Ristikivi kirjutas, et ka sisaliku tee kivil jätab jälje, kuigi me seda ei näe. Edgar Savisaare järel on sügavad vaod.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Autoaktsiad: GM rõõmustas investoreid, Tesla kurvastas
USA börsidel noteeritud autofirmade kolmanda kvartali müügitulemused paranesid nii General Motorsil kui ka Teslal, kuid viimase aktsia läks uudise peale langusse.
USA börsidel noteeritud autofirmade kolmanda kvartali müügitulemused paranesid nii General Motorsil kui ka Teslal, kuid viimase aktsia läks uudise peale langusse.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Eesti esirikas ärinaine: mulle meeldivad ilusad asjad
Pika ajalooga vanad majad ja mööbliäri on justkui ilusate asjade omamine, rääkis kinnisvaraärinaine ja Äripäeva 500 rikkama hulka kuuluv ettevõtja Jana Tool.
Pika ajalooga vanad majad ja mööbliäri on justkui ilusate asjade omamine, rääkis kinnisvaraärinaine ja Äripäeva 500 rikkama hulka kuuluv ettevõtja Jana Tool.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.