Mari Mets • 19. november 2015 kell 8:15

Keda tüssad, Estonian Air?

Mari Mets  Foto: Andras Kralla

Estonian Airi nõukogu koosolekuruumi ja osalejate nägusid ning riigifirma võlainfot hoitakse salajas nagu kapo töötajate isikuid ja Eestis elavat ainsat Guantanamo vangi, kirjutab ajakirjanik Mari Mets.

Viimaseid korinaid tegeva riigifirma Estonian Airi kommunikatsioon meenutab tankistidele müüdud firma oma, kus ninameestelt on võimatu mingitki infot saada. Estonian Airi pressiesindaja Ilona Eskelinen keeldus avaldamast Äripäevale summat, mille moodustavad kinni pandud lennufirma 182 töötaja saamata jäänud palgad ja hüvitised. „Seda alles arvutatakse,“ kostis ta. Majandusministeerium aga teadis kohe, et see summa on 3,7 miljonit eurot.

Samuti jättis piinliku mulje lennufirma püüe varjata oma nõukogu tänahommikuse koosoleku toimumise kohta. Eile õhtul kell viis ütles pressiesindaja, et koosolek toimub täna „meie majas“. Lisas selle järele, et ta pole üldse kindel, et Estonian Airi nõukogu liikmed tahavad, et neid pildistataks. Täna hommikul Estonian Airi kontori ees Äripäeva fotograafiga kohtudes teatas pressiesindaja rahulolevalt, et siin küll mingit koosolekut ei toimu.

Põhjendatud huvi

Selline käitumine tekitab sama küsimuse, mille esitas tänases Äripäeva loos Estonian Airi võlausaldajate esindaja, advokaat Karin Madisson: mis mänge sa mängid, Estonian Air? Ka võlausaldajatel napib igasugust infot Estonian Airi edasiste plaanide ja käitumise põhjendustest. Kes üldse on Estonian Airi võlausaldajad peale riigi? Palvele see info avaldada ütles Eskelinen juba tuttavaks saanud „kindlasti mitte“.

Estonian Airi nõukogu on põhjendatult avalikkuse kõrgendatud huviorbiidis. See pole ametikoht, millel istudes oma nägu varjata või meedia tähelepanu peale nina kirtsutada. Ahti Kuningas, Erki Urva, Märten Vaikmaa, Tarmo Porgand – mida teil varjata on?

Mida peavad arvama lennufirma töötajad, kelle saamata jäänud tasusid püüab riik võlausaldajate kaela veeretada? Mida peavad arvama sellest võlausaldajad, kellelt palutakse oma huvide taandamist? Mida peavad arvama niiviisi käituvast riigifirmast ajakirjanikud, kelle püüete üle infot hankida naerdakse?

Hetkel kuum