• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühistarbimine vajab regulatsiooni

  FinanceEstonia ühisrahastuse ekspertrühma juht ja vandeadvokaat Merit Lind.Foto: Erakogu

  Kuigi praegu ei ole Eestis ega Euroopas ühistarbimise eriseadusi, vajab see sektor tulevikus kindlasti regulatsiooni, kirjutab FinanceEstonia ühisrahastuse ekspertrühma juht ja vandeadvokaat Merit Lind.

  Ühisrahastus on peegeldus uue aja mõtteviisist, mille kohaselt peaksid kõik saama ise vabalt valida ja otsustada, millisel viisil finantsvahendeid kaasata või investeerida.
  Eesti esimesed ühisrahastust pakkuvad portaalid on oma tegevuse edukalt käivitanud ning jõudnud faasi, kus arutletakse, kas nende uutmoodi teenusepakkujate tegevust tuleks asuda eriseadusega reguleerima, et kaitsta investoreid nende vähese teadlikkuse ja võimalike pettuste eest.
  Piiratud võimalused
  Praegu ei ole seda otsustatud ei Euroopa ega Eesti tasandil. Tulevikus on aga kindlasti vajalik Euroopa Liidu ülese regulatsiooni kehtestamine, et lihtsustada portaalipidajate piiriülest tegevust, kuid selle normistik ning rakendamisega kaasnev administratiivne koormus peab arvesse võtma turu olukorda.
  Ühisrahastusportaali pidajal puudub enamasti võimalus tagada, et tema portaali kaudu raha kaasav ettevõtja avaldaks enda või projekti kohta portaalis täit teavet ning piiratud on ka portaalipidaja enda võimalused sellise teabe kontrollimiseks.
  Samas on mõistlik nõuda ühisrahastusportaalide pidajatelt, et nad tagaksid investorite ühetaolise kohtlemise võrdsetel asjaoludel, andes eelkõige portaali kaudu raha paigutajatele projekti kohta ühetaolist teavet. Samuti saab ühisrahastusportaalidele seada kohustuse tegutseda läbipaistvalt, teavitades avalikkust kasutustingimustest, portaalipidaja tasusüsteemidest, võimalikest huvide konfliktidest ja nende maandamise mehhanismidest.
  Esialgne raamistik
  Kirjeldatud nõuded on kehtestatud hiljuti valminud ühisrahastuse heas tavas. Portaalipidajad, kes soostuvad järgima hea tava nõudeid, kinnitavad seeläbi, et nad on valmis suurendama oma tegevuse läbipaistvust investorite huvides. Hea tava rikkumisel võib FinanceEstonia keelata väljastatud kvaliteedimärgise kasutamise ning avalikustada portaalipidaja poolse hea tava rikkumise ja selle tagajärgede kohta teatise. 
  Hea tava on turupõhine instrument, mille koostamise initsiatiiv tuli portaalipidajatelt ning mis on piisavalt paindlik, et arvestada kõikide võimalike ühisrahastuse ärimudelite eripärasid. Selle loomisega on püütud vältida ühisrahastusportaalide pidajate lämmatamist liigselt koormavate regulatiivsete nõuetega, et turu areng saaks jätkuda. Eesmärk on kuni ELi ülese regulatsiooni loomiseni toetada sektori kasvu lihtsa ja paindliku raamistikuga, jättes innovatsiooniks hingamisruumi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ühes asjas on meil parim valitsusjuht, juhtumisi ülitähtsas asjas
Peaminister Kaja Kallas on välispoliitikas näidanud sisu ja jõudu. Seesama aus julgus tuleb tal leida ka riigisisestes küsimustes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peaminister Kaja Kallas on välispoliitikas näidanud sisu ja jõudu. Seesama aus julgus tuleb tal leida ka riigisisestes küsimustes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Balti börsidel jätkus nädal langusega
Päeva esimesel poolel üle protsendi miinuses olnud Balti börsid taastusid sulgumise ajaks mõnevõrra, kuid jäid siiski punasesse.
Päeva esimesel poolel üle protsendi miinuses olnud Balti börsid taastusid sulgumise ajaks mõnevõrra, kuid jäid siiski punasesse.
Clemco Baltic OÜ juht Svetlana Laanela: olen iga õppetunni eest tänulik
Värvi- ja liivapritsiseadmete, kaitsevahendite ja mõõteriistade müüja Clemco Baltic OÜ tähistab tänavu 25. tegevusaastat. Rahvusvahelisse kontserni kuuluva ettevõtte juhi Svetlana Laanela sõnul vaadatakse vaatamata ebastabiilsele ajale positiivselt tulevikku, sest Clemco seadmeid vajatakse nii energeetika-, transpordi- kui ka ohutusvaldkonnas.
Värvi- ja liivapritsiseadmete, kaitsevahendite ja mõõteriistade müüja Clemco Baltic OÜ tähistab tänavu 25. tegevusaastat. Rahvusvahelisse kontserni kuuluva ettevõtte juhi Svetlana Laanela sõnul vaadatakse vaatamata ebastabiilsele ajale positiivselt tulevikku, sest Clemco seadmeid vajatakse nii energeetika-, transpordi- kui ka ohutusvaldkonnas.
Toomas Taube: taasiseseisvunud Eestis sai tööõigus ühena esimestest uue seaduse
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.