Kindlustuspetis pannakse vangi

Kindlustuspettus võib viia trellida taha.  Foto: Andras Kralla
Ly Jõhvik • 7 jaanuar 2017

Viimasel ajal satuvad kriminaalide asemel kindlustusuurija huviorbiiti korralikud keskklassi pereisad ja pereemad, kirjutab Seesami osakonnajuht Ly Jõhvik.

Kindlustuurijate silma alla satuvad nn korralikud inimesed nii kahjude tahtlike põhjustajatena, toimunud kahjude kahjustuste tegelikkusest suuremana näitajatena kui sama kahju eest korduva hüvitise küsijatena.  

See näitab hoiakute muutust – inimesed ei taju kindlustuspettust enam  kui kuritegu. Kindlustusmakseid on ju aastaid tasutud ja millalgi võiks midagi vastu saada. Osa võtab seda kui hasartmängu, mis tekitab sõltuvust. Osa tajuvab reaalse kahju toimumist kui lotovõitu – võimalust saada näiteks  eluaseme täisremont. Hoolimata sellest, et tegelik kahju on minimaalne, ülevärvimist vajab vaid üks sein.

Suuremate pettuste taga on halvad laenu- ja liisinguotsused. Valesti valitud objekt või rahalise olukorra muutus, mistõttu võetud kohustused hakkavad üle jõu käima. On tekkinud olukord, kus parim lahendus oleks asjast lahti saada või see kindlustuse raha eest korda teha.

20 aastat tagasi ei oleks kõne allagi tulnud kasko- või kodukindlustuse lepingu sõlmimine, ilma et autot või kodumajapidamist oleks üle vaadatud. Tänapäeval juhatab enamik seltse kliente iseteeninduse poole, nii poliisi ostmisel kui kahjust teadaandmisel. Poliis ostetakse internetis või maakleri vahendusel, kahju korral suheldakse enamasti kindlustusseltsi partneriga (remonditöökoda või ehitusfirma) või lastakse maakleril ennast esindada.

Pettus jääb pettuseks

See on oluline muutus. Kindlustusselts on kauge ja umbisikuline,  kindlustusega otsekontakti puudumine muudab petmise lihtsamaks – enamik inimesi ei suuda silmast  silma suheldes  valetada.

Pole vahet, kas pettus lavastatakse täies mahus, püütakse toimunud kahju suuremana näidata või küsitakse sama kahju eest hüvitist korduvalt või mitmest seltsist. Pettus on pettus ja kui see õnnestub,  makstakse hüvitis välja ausate kindlustusvõtjate arvelt. Kelle kindlustusmaksed suurenevad.  Pettusekahtlusega kahju käsitlemine nõuab oluliselt rohkem aega, ka see tuleb  teiste klientide arvelt.

Kui petmine ei õnnestu, on parim kaitse rünnak. Võimalikke süüdistusi kindlustusseltsi suunal on palju ja mitmesuguseid: lepingu tekst on väikeses ja loetamatus kirjas, kindlustuse müüja on andnud igasugu lubadusi, kahjukäsitleja on ebaprofessionaalne jne. Ja üleüldse on kindlustusfirma loodud kindlustusvõtjatelt raha välja pressimiseks.

Kindlustuspettus on samasugune kuritegu nagu iga teinegi. Kui  järgneb kriminaaluurimine ja süüdimõistmine, on maksimaalne karistus viis aastat vabadusekaotust.

Hetkel kuum