Harry Tuul • 14 veebruar 2017

Merko ja Nordeconi üllatav erinevus

Harry Tuul  Foto: Andras Kralla

Väga huvitav erinevus torkab silma, kui võrrelda kahe tugeva tegija käitumist tippjuhi lahkumisel, kirjutab Äripäeva toimetaja Harry Tuul.

Kaks Eesti juhtivat ehitusfirmat Merko ja Nordecon on põlised ja tulised konkurendid, kes ühtlasi on mõlemad noteeritud Tallinna börsil. Just seepärast pakuvad nende tegemised huvi mitte ainult konkurentidele ja töötajatele, vaid ka investoritele.

Nii torkabki viimase kolme kuu jooksul silma, et kaks firmat on käitunud pealtnäha sarnases olukorras risti vastupidi. Mõlemas firmas toimus juhivahetus, kuid nii selle sisuline kui ka vormiline lahendus on erinev.

Novembris lõppes sisuliselt päevapealt paarkümmend aastat Merkos töötanud ja viimased kaheksa aastat Merko Ehitus Eestit juhtinud Tiit Robeni karjäär firmas. Osapooled on juhtunu asjus kidakeelsed ning ka firma töötajad jäeti pimedusse kobama. Nordeconi pikaaegse juhi Jaano Vinki lahkumine on teistsugune. Vink teatas veebruari alguses, et ei jätka pärast lepingu lõppemist juuli lõpus. Ehk muudatus on pool aastat ette teada.

Nii sarnased, nii erinevad

Ometi on ettevõtete põhiväärtused sarnased. Kui uurida firma kodulehti, siis on kergesti leitav, et näiteks Nordeconi visioon on „olla ehitusala eelistatuim partner kliendile, alltöövõtjale, töötajale“ ning loomulikult on kirjas, et „väärtustame oma inimesi“.

Merkol on isegi omaette peatükk firmast kui tööandjast, kes hindab kõrgelt meeskonnatööd ja tugevat tiimitunnet ning pikaajaliste kogemustega oma ala professionaalid on ettevõtte võtmeväärtus.

Muidugi võib põhjendatult väita, et tegu ongi erinevate inimeste ja erinevat juhtumitega. Kuid miks, seda ei tea ei töötajad, konkurendid ega aktsionärid.

Hetkel kuum