18. aprill 2017 kell 9:35

Linnajuhid on seadusele lihtsalt vilistanud

Rainer Vakra  Foto: Raul Mee

Kui Arvo Sarapuu juhiks linna prügimajandust ausalt ja avatult, siis ei peaks ta täna otsima õigustusi ja vabandusi, ütleb riigikogulane Rainer Vakra (SDE), keda Sarapuu süüdistas suurte prügivedajate huvide esindamises.

Mis puudutab korruptsioonivastast komisjoni, siis olen ka Artur Talvikule (komisjoni juht - toim) öelnud, et Tallinna kahtlaste mahhinatsioonide paljastamisel võib minu kui keskkonnakomisjoni esimehe teadmistest kasu olla. Loodan, et see kohtumine leiab aset kõige lähemalt ajal, sest Tallinn tuleb sellest prügijamast kiiremas korras puhtaks teha.

Üle kümne aasta on jäätmeseadusega olnud omavalitsustel kohustus rakendada korraldatud olmejäätmete vedu. Eelmise aasta sügisel riigikogu keskkonnakomisjoni istungil selgus, et Tallinna 13 jäätmeveo piirkonnast toimis korraldatud jäätmevedu ainult kolmes piirkonnas ja kolmes piirkonnas rakendati seda vaid osaliselt.

Seega vaatamata kümme aastat kehtinud seadusele on pealinna juhid sellele lihtsalt vilistanud. Ja Arvo Sarapuu ümberkorraldused prügiveos ning endale lähedaste firmade soosimine on viinud linna prügikaose äärele. Jäätmete äraviimisel on olnud tõsiseid häireid nii Nõmmel, Õismäel kui ka Lasnamäel. Abilinnapea soosik nendes linnaosades, BWM OÜ ei ole reaalsuse võimeline prügiveoteenust osutama - neil puudub selleks vajalik tehnika ja kogemus. 

Tunnustan ja tervitan Tallinna linnavalitsust jäätmekeskuse juhi ametist vabastamisel ning samuti BWM OÜle 7000eurose trahvi määramise eest. See on lõpuks hea ja oodatud algus Tallinnas normaalse prügiveo taastamisel. Linnaelanikud on rahul, et neid trahviti, ning usun, et on vajalik lõpetada selle firmaga lepingud ka Nõmmel ja Lasnamäel. Tallinna prügiveo korraldus vajab mitte kosmeetilisi muudatusi, vaid restarti.

Korraldatud olmejäätmete vedu on omavalitsuste kohustus ja seda ei ole kavas muuta. Parima tulemuse saab Tallinn avatud ja ausa prügihankega, kus osalejatel on võrdsed tingimused. Eesmärgiks peab olema prügiveo teenuse madalam hind ja parem kvaliteet. Nõukogudeaegne eriautobaas, kus kvaliteet on olematu ja hinnakirja mõtleb linnavalitsus välja oma suva järgi, ei ole mingil juhul tänapäevane lahendus jäätmekäitluses.

Hetkel kuum