Margus Tinno • 23. mai 2018 kell 3:00

Kui kinnisvara tõmbab, aga jalg väriseb

Margus Tinno  Foto: Karli Saul

Kinnisvarasse investeerimisel tasub silmas pidada kolme asja: kogemust, pädevust ja usaldust, kirjutab Colliers Internationali partner Margus Tinno.

Investeerimine ja kinnisvara on viimasel paaril aastal kohati kujunenud sisuliselt sünonüümiks. Sadadesse miljonitesse eurodesse küündiv investeerimisturg, kus üürikorterid, ühisrahastus, fondid, jne avavad aknaid imelisse kinnisvararikkuse maailma – näiliselt on kõik ilus, suur ja lõputu. Tegelikkus on mõnevõrra teine.

Investeerimine, sh kinnisvarasse, tähendab minu jaoks kolme asja: kogemus, pädevus ja usaldus.  

 

Kogemus on laiemas vaates välismaailma meelelis-empiiriline peegeldus, millel on kandev roll praktika jaoks. Kinnisvaravaldkonnas peaks meil olema piisav ports praktikat lisaks külluslikule teooriapagasile, ennetamaks suuremaid lollusi ja tegemaks targemaid otsuseid. See pagas on kasutada kõigil turuosalistel, kuid ikka ja jälle näeme, et teooriat peetakse praktikast olulisemaks. Kogemus ei pea alati olema isiklik, kõike ei pea omal nahal järele proovima. Eksimine on inimlik – pea silmas kogenute tegusid!

Pädevus on nii õpitu kui kogetu põhjal kogutud teadmiste, oskuste, hoiakute ja väärtushinnangute kompott, mis on hädavajalik tulemuslikuks ja jätkusuutlikuks tegutsemiseks. Siin oleme kinnisvaravaldkonnas ilmselt teinud kümnendi suurima hüppe.

Küsi nõu

Kinnisvara on näiliselt lihtne füüsiline objekt, mille eest keegi on nõus maksma omanikule raha kas siis jooksvalt või pärast mõnda aega hoidmist. Paraku on tegelikkus mõnevõrra tuhmim. Ühe kinnisvaraobjekti edukas ja jätkusuutlik majandamine hõlmab nii paljusid aspekte, mille puhul on pädevus kriitilise tähtsusega. Pädevust ei pea olema kõiges, kuid elementaarne on oskus küsida nõu asjades, kus isiklikku pädevust napib. Piiritu eneseuhkuse vastu end kindlustada ei saa. Ka kõige edukamad ei pea nõu peegelsaalis, vaid küsivad vajadusel abi või kinnitust. Jälgi pädevate tegusid!

Usaldus on olukord, kus üks on valmis lootma teise tulevikku suunatud tegudele, loobudes rohkem või vähem kontrollist teise tegevuse üle. Usaldus tuleb välja teenida, seda ei saa osta. Või äkki ikka saab? Kohese finantsvabaduse, piiritu hõlpelu või püsiva parima tootluse lubadus kipub kohati kaetama kainet mõtlemist. Erinevalt kogemusest või pädevusest on usaldust kaotada väga lihtne ja tagasi võita peaaegu võimatu. Usalduse kaotanu jaoks asi võib asi sellega ka piirduda, kuid usaldanu kaotab protsessis tihtipeale ka midagi materiaalset. Usaldus kui lubadus ei saa baseeruda ebapiisaval kogemusel ja pädevusel – jälgi lubaja kogemust ja pädevust!

Seega, kui kinnisvara tõmbab, kuid jalg väriseb, siis investeeri kogemuse ja pädevuse abil saavutatud usalduse teol. Investeerimises võib ka tegemata tegu olla parim investeering, eriti kui see tegu oleks tehtud moe pärast või valdkonnas, mis sind tegelikult ei tõmba. Pudrumägesid ja piimajõgesid ei ole olemas, päriselt.

Hetkel kuum