• Jaga lugu:

  Brexit muudab e-kaubanduse reegleid

  Praeguse seisuga on muutunud suhteliselt tõenäoliseks, et 2019. aasta märtsi lõpuks Brexiti kokkulepet ei tule. Kui lahkumiskokkulepet ei saavutata, muutub Suurbritanniaga seotud e-kaubanduse ettevõtete tegevus tuleva aasta 30. märtsist oluliselt keerulisemaks, kirjutab Eversheds Sutherland Ots & Co partner Risto Rüütel.

  Eversheds Sutherland Ots & Co partner Risto Rüütel.
  Alates 2000. aastast reguleerib e-kaubandust Euroopa Liidus elektroonilise kaubanduse direktiiv. Lihtsustatult tähendab see, et pakkudes piiriüleselt elektroonilise kaubanduse teenust, ei pea teenusepakkuja üldjuhul järgima sihtriigi seadusi, vaid asutamisriigi õigusest piisab. Eranditeks on ELi õigusaktides tavalised avalik kord, rahva tervis, avalik julgeolek ja tarbijakaitse.
  Lisaks on peamised nõudmised tarbijatele avaldatavale teabele ühtselt reguleeritud. Samuti vabastab direktiiv e-kaubandusega seotud vastutusest vahendajad nende poolt hallatava sisu osas, kui nad pakuvad vaid neutraalset, peamiselt tehnilist ja passiivset rolli majutatava sisu osas.
  Kui lahkumiskokkulepet selles vallas ei saavutata, mõjutab see nii ELis kui Suurbritannias asutatud ettevõtteid, mis oma e-kaubanduse tegevuses teise poolega kokku puutuvad. Kindlasti aga on raskemas olukorras Suurbritannia ettevõtted, mis peavad nüüd valmis olema koguni kahekümne seitsme erineva õiguskorra nõudmisi täitma. Lisaks toimub suure tõenäosusega muutusi valuutakursis, mis võib nõuda ümberkorraldusi nii lepingutes koostööpartneritega kui ka hinnakujunduses.
  Samuti tähendaks see olulisi muutusi tarbija jaoks. Näiteks populaarsest veebikaubamajast Amazon tellinud inimesed teavad, et tihti võib Ameerika domeeniga tegutsev müüja Eestisse kaupa mitte toimetada, samas kui Saksamaa ja eriti UK portaalist tuleb kaup kenasti kohale. Pärast Brexitit võivad erinevad UK veebipoed aga loobuda ELi liikmesriikidesse müümisest või teha seda uutel, keerulisematel ja ka tarbija jaoks kulukamatel tingimustel.
  Pole halba ilma heata
  Samas aga võivad teenusepakkujad olukorras näha võimalust teisiti ELi turul laieneda. Näiteks spekuleeritakse juba kevadest saadik, et Amazon alustab peatselt tegevust Põhjamaade laoga Stockholmis, mis tähendaks Rootsi domeeniga veebikaubamaja ning oluliselt kiiremat kohaletoimetamist põhjamaades.
  Suurbritannias asutatud ettevõtjad valmistuvad juba pikemat aega Brexitiks, näiteks kaaludes äritegevuse mõnda teise ELi liikmesriiki üleviimist või vähemalt mingi kohapealse üksuse loomist Mandri-Euroopasse. Suurbritannia turule müüvad ettevõtted peaksid aga samuti hakkama tegema korraldusi selleks, et nende tegevus oleks tulevikus kooskõlas selle riigi seadustega. Silmas tuleb pidada ka tollireegleid, mis võivad Brexiti järel muutuda. Samuti andmekaitset, sest Suurbritannia väljub ilmselt ka ELis ühtselt kokku lepitud andmekaitsereeglite mõjualast.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Krüptoturul suur langus: bitcoin poole aasta madalaimal tasemel
Bitcoin langes täna poole aasta madalaimale tasemele ja ligi veerand miljonit kauplejat oli sunnitud positsioonid sulgema kui krüptovaluutad tehnoloogiaaktsiate kannul langemist jätkasid.
Bitcoin langes täna poole aasta madalaimale tasemele ja ligi veerand miljonit kauplejat oli sunnitud positsioonid sulgema kui krüptovaluutad tehnoloogiaaktsiate kannul langemist jätkasid.
Tehniline viga lükkas Tallinki reisi Turust Stockholmi päeva võrra edasi
Tallinki laeva Baltic Princess reis Turust Stockholmi lükkus tehnilise vea tõttu päeva võrra edasi, kirjutab Iltalehti.
Tallinki laeva Baltic Princess reis Turust Stockholmi lükkus tehnilise vea tõttu päeva võrra edasi, kirjutab Iltalehti.
Leedu eksport Hiinasse kahanes dramaatiliselt
Leedu ekspordist Hiinasse oli detsembris alles jäänud ainult hädine kümnendik leedukate teele veeretatud takistuste pärast, loeb Leedu SEB analüütik Tadas Povilauskas Hiina tolli andmetest välja.
Leedu ekspordist Hiinasse oli detsembris alles jäänud ainult hädine kümnendik leedukate teele veeretatud takistuste pärast, loeb Leedu SEB analüütik Tadas Povilauskas Hiina tolli andmetest välja.