Henry Auväärt • 27. mai 2019 kell 11:58
Arvamused
Ainult tellijale

Kelle palk järgmisel poolaastal tõuseb?

Palku plaanib järgmise kuue kuu jooksul kergitada vähemalt iga neljas tööandja, kuid enam kui pooled neist kavandavad palgatõusu kindlates ametirühmades, mitte kõikidel organisatsiooni töötajatel, kirjutab CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt.

Henry Auväärt  Foto: Veiko Tõkman

Suur osa palgatõusu plaanidest puudutab spetsialiste ja oskustöölisi, kelle palku plaanib tõsta vastavalt 28% ja 24% tööandjatest, kes on Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee küsitlusese andmeil võtnud eesmärgi järgmise kuue kuu jooksul põhipalku korrigeerida.

Võrreldes möödunud aasta kevadega on mõlemas ametirühmas palgatõusu plaan mõne protsendipunkti võrra kasvanud. Oluliselt on kasvanud ka nende organisatsioonide osatähtsus, kus kavatsetakse tõsta juhtide põhipalkasid.

Mitmes ametirühmas on palgatõusu plaan ka jahenenud – kui möödunud aasta kevadel kavatses enam kui iga kümnes (15%) tööandja tõsta klienditeenindajate palku, siis tänavu kevadel kõigest 4%. Lisaks ei ole palgatõusu oodata ka paljudel kontoriametnikel.

Palgatõusu plaanide erinevused ametirühmade lõikes tulenevad konkurentsist tööturul, mis ei ole valdkondade ega ametirühmade puhul ühtlane. Eestis on valdkondi, kus vaatamata tööjõupuudusele on endiselt töö saamisel väga tihe konkurents. Näiteks assisteerimisvaldkonnas kandideeris keskmiselt ühele ametikohale 2019. aasta esimeses kvartalis pea 40 töötajat. See on koguni neli korda suurem konkurents kui riigikokku kandideerimisel, kus ühele ametikohale pretendeeris 11 kandidaati.

Kevad 2019
Kevad 2018
Aastane muutus
Spetsialistid28%24%4%
Oskustöölised sh sõidukijuhid ja masinaoperaatorid24%23%1%
Juhid, sh valdkonna- ja projektijuhid14%5%9%
Tippspetsialistid14%11%3%
Lihttöölised11%12%1%
Esmatasandijuhid, sh osakonnajuhid9%8%1%
Klienditeenindajad4%15%9%
Kontoriametnikud4%4%
Hetkel kuum