• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Loovus, uute rikaste võlusõna

  Äripäeva arvates muutuvad rikkuse allikad pöördumatult: maailmas edukaks osutunud Eesti päritolu idufirmade märksõna on IT.

  Vaevalt võime lähemate aastate jooksul näha rikaste TOPi esisaja täielikku ümbermängimist, kuid rikkuse allikad muutuvad järjekindlalt ja pöördumatult: maailmas edukaks osutunud Eesti päritolu idufirmade ühine märksõna on infotehnoloogia. Tõsi, esisajasse (72.) ulatub esialgu veel ainult üks noorema põlvkonna loodud idufirmade käilakuju: Vladimir Funtikov, Creative Mobile’i looja ja juht. Kuid pidades silmas, et Funtikovil on 30. sünnipäevani veel paar aastakest aega ning Creative Mobile loodud alles 2010, on tegu olnud peadpööritavalt kiire eduga. 
  Pikkade ja kiirete sammudega tulevad Creative Mobile’iga rikkaks saanud noortele inimestele tagantpoolt järele Indrek Uibo (124.), Alari Aho (344.), Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann (359.), Jevgeni Kabanov (452.) ja veel teisedki – kõik nn Eesti maffia liikmed, kelle äri on algusest peale rahvusvaheline, turuks esimestest sammudest alates ei rohkem ega vähem kui kogu maailm.
  See on põhimõtteliselt teistsuguse kogemusega põlvkond ettevõtjaid kui TOPi esisajas domineeriv seltskond, kes alustas äriteekonda valdavalt 90. aastatel ning kelle vanus ulatub enamasti 50. eluaasta kanti. Leidlikkuse tähendus, mis on eduka äritegemise pant igal ajal, on kahekümne iseseisvusaasta jooksul kardinaalselt muutunud. 20-30aastased ettevõtjad ei unista enam mitte niivõrd tööstus- või kaubandusettevõtete rajamisest, neid ei huvita esmajärjekorras suurte infrastruktuuriettevõtete rajamine või omamine. Nad ei valmista mitte niivõrd käegakatsutavaid asju, kuivõrd nn virtuaalses maailmas tarvis minevat.
  Uus põlvkond rahuldab kliendi sääraseid vajadusi, millest veel kakskümmend aastat tagasi midagi ei teatud. Ajal, mil rikaste TOPi tänane esisada oma ärile aluse pani, ei osanud keegi siin maal veel arvutimängudest või m-parkimisest undki näha. Tänase IT-ärimeeste põlvkonna varandus ja peamine müügiartikkel mahub aga telefoni või arvutisse. Nad võivad oma äri ajada kus tahes ilmanurgas viibides ning teevadki seda. Nad kaasavad edukalt rahvusvaheliste investorite raha ja kasvavad kiiresti. Nad teavad, et kõige väärtuslikum nende äris on intellektuaalne kapital. See teadmine seab äri keskmesse inimese ja tema vaimsed võimed, harituse ja loovuse. Edukad IT-idud väärtustavad meeskonda ja mõistavad, et ühe loova mõtlemisega mehe või naise roll ettevõttes võib olla väga suur.
  Eesti turu väiksuse pärast kurta ei tule uuele põlvkonnale pähegi, sest Eesti pisidus muu ilma turgudega võrreldes on neile samahästi kui emapiimaga kaasa antud. Nendes ettevõtetes teatakse sündimisest peale, et edukas äri saabki olla ainult rahvusvaheline,  teisalt aga kliendi vajadusi väga täpselt arvestav. Kas see klient asub siin või sealpool maakera, sellel pole enam mingit tähtsust.
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Hiina eemaldas Leedu oma tollisüsteemist
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.