Piret Reiljan • 11. aprill 2014 kell 5:35

Rosimannuste käed määritud

"Ei vasta tõele," ütles Reformierakonna tipp-poliitik, praeguse koalitsioonilepingu üks autoreid Rain Rosimannus möödunud pühapäeval, kui talle Autorollo tegevuses osalemist omistasin. Tunnistajate ütlused ja muud tõendid räägivad aga Rosimannuse resoluutsuse vastu.

Võib lõputult vaielda, kas ettevõtte kontrollimine peab võrduma juhatuse liikme või omaniku rolliga. Kuid ega siis asjata advokaate, variisikuid ja muid trikke kasutataks. Lähtugem tervest mõistusest.

Autorollo pankrotihaldur nõuab veofirmas toimunud skeemitamise tõttu hagiga Rosimannustelt ja advokaat Siim Roodelt enam kui poolt miljonit eurot. Hagiprotsessis tunnistusi andnute sõnul oli Rosimannuse roll veofirma varatuks tegemise skeemis üpris suur.

Enne majanduskriisi, 2008. aasta kevadel aitas Rosimannus Autorollole välja rääkida pangalaenu, millega tema keskkonnaministrist kaasa Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentus veofirma kaasomanikult Tiit Pohlalt välja ostis. Pole probleemi, tutvuste kasutamine ja lähedaste aitamine pole patt. Uuesti ilmus Rosimannus nähtavalt äiapapale appi 2010. aasta kevadel, kui ettevõte juba mõnda aega tõsistes raskustes oli. Kampa võeti ka skandaalne advokaat Roode. Ja siis hakkas juhtuma.

Üks Autorollo saaga võtmeküsimusi on minu arvates, kes Roode Autorollosse skeemi punuma kutsus. Kuigi Väino Pentus on lahkelt ses osas süü enda peale võtnud, ei ole see veenev. Roodegi on kohtus tunnistanud, et tutvus Pentusega Rosimannuse kaudu. Rosimannused on aga Roodest rääkimist algusest peale vältinud kui tuld.

Igatahes oli Rosimannus aktiivselt Autorollo asju ajamas ka nn Roode ajal. Rosimannus oli Roodega Autorollo teemal kirjavahetuses, mida Roode on kohtus põhjendanud sellega, et Väino Pentus ei lugenud e-kirju. Rosimannus kutsus oma sõbra Urmas Türgi soovitusel Autorollo finantsnõustajaks Erkki Kibbermanni. Viimane etendas muu hulgas postituvi rolli Tallinnast Rakverre, kui sinna oli vaja toimetada võltsimiskahtlusega sularaha laenulepingud. Rosimannus osales erinevate tunnistajate sõnul mitmetel Autorolloga seotud kohtumistel. Ja ärgem unustagem makseid Autorollo kontolt, mis tehti riigikogu arvutist. Lõppude lõpuks, mul pole kerge kujutada ette vagurat Väino Pentust Roodega riukalikke skeeme läbi arutamas, Rosimannust aga küll.

Autorollo skeem on olnud robustne. Kasutatud on isiklikest tuttavatest variisikuid ja „tehingupartnereid“, nii et mitte ükski lüli skeemis pole olnud juhuslik. Küll võttis Roode appi vana tuttava Võrumaalt, siis varemgi tema skeemides kasutatud variisikud jne. Igal sammul põimusid lisaks poliitilised sidemed. Lühidalt öeldes punus Autorollo skeemi Reformierakonna ja IRLi liikmetest mõjukas sõpruskond.

Minu nägemus Autorollo skeemi „ajudest“ on selline, et Roode ja Rosimannus panid paika ja viisid ellu sõjaplaani, mis jättis mitmed Autorollo võlausaldajad ja partnerid rahast ilma. Keit Pentus-Rosimannus oli skeemitamisest teadlik, samas sekkus vähe ja lootis parimat. Ning nüüd näitavad kõik kolm näpuga Väino Pentuse poole. Hagi on teistel peale Väino Pentuse kaelas, kuid Roode loodab advokaatide vastutuskindlustusele ja Rosimannused Väino Pentusele, kes annab peagi kohtus tunnistusi ja tütre-väimehe süü lahkelt endale võtab. Hirmus pikalt kestab ka Autorollo pankrotistumise kriminaaluurimine, kuid ses osas valitseb vaikus. Võimalik, et vaikus enne tormi.

Ühes 2003. aasta persooniloos Keit Pentus-Rosimannusest arutles Rain Rosimannus, kes neist paremini peaministriks sobiks. Autorollo taagaga ei sobi kumbki. Kurb on aga see, et vastutusrikkasse keskkonnaministri ametisse paistab Pentus-Rosimannus sobivat, nii nagu ka Rosimannus koalitsioonilepingu koostajaks. Nii otsustas Reformierakond.

Hetkel kuum