Juhan Lang • 16. oktoober 2014 kell 7:09

Päev börsil: Hiina jäi paanika suhtes külmaks

Nii nagu USA ja Euroopa börsid, lõpetasid ka Jaapani aktsiad viimase sessiooni sügavas punases.  Foto: Bloomberg

Eile nähtud ajutine müügipaanika USA börsidel ja sügavad miinused Euroopa turgudel jättis suurtest turgudest ainsana külmaks Hiina börsi, mis vajus väiksesse miinusesse vaid loetud minutid enne sulgemist.

SHK Private'i asepresident ja investeerimisstrateeg Stephen Sheung põhjendas uudistekanalile CNBC Hiina aktsiate kõrvaltvaataja rolli 20.-23. oktoobril toimuva Hiina Kommunistliku partei pleenumiga, sest võimud on viidanud, et võetakse vastu meetmeid õigussüsteemi ja selle järelevalve parandamiseks.

Turud tõlgendavad reforme edusammudena üleminekul kaasaegsemaks majanduseks. „Praegu on kõige olulisem neljanda pleenumi eelne optimism,“ selgitas Sheung. „See toetabki Shanghai turgu.“

Nomura Hiina aktsiate strateeg Wendy Liu märkis, et Hiina majandus näitab stabiliseerumise märke, ja lisas, et eeldatavasti uuest kuust saavad rahvusvahelised investorid ostma hakata Shanghai aktsiaid ja mandri-Hiina investorid saavad esmakordselt ligipääsu Hongkongi aktsiatele.

Kui Hiina Shanghai Composite indeks langes 0,49% ja Hongkongi Hang Sengi indeks 0,72%, siis suurimalt kaotas Jaapani aktsiaid koondav Nikkei aktsiaindeks, mis vajus 2,22%.

Põhjuseid, miks maailma turud eile ajuti üsna järsult kukkusid, tuuakse välja mitmeid – alates maailmamajanduse jahtumisest, USA keskpanga poliitikast, geopoliitilistest riskidest ja USA tagasihoidlikuks jäänud makronäitajatest kuni Ebola viiruse levikuni.

Täna on oodata eurotsooni septembrikuu lõpliku inflatsiooninumbrit ja USA septembri tööstustoodangut.

Hetkel kuum