Börsihai panustas kulla langusele

03. november 2014, 15:05
Artjom Fraimanile 3000 euro suuruse auhinna toonud võidustrateegia eeldas vaid paari hiireklõpsu.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141103/BORS/141109946/AR/0/AR-141109946.jpg

Tänavu vaid paari tehinguga üle 2000 osalejaga Börsihai aktsiamängu võitnud Elektrum Eesti äriklientuuri müügijuhile Artjom Fraimanile tagas edu võimendusega kullakaevandajate aktsiate langusele panustamine.

Intervjuus Äripäevale selgitab Fraiman, et võit tuli talle endalegi positiivse üllatusena ja päriselus eelistab ta raha paigutada pigem kinnisvarasse.

Milline oli Teie strateegia?

See oli suhteliselt lihtne. Tahtsin positsiooni avada võimalikult suure võimendusega ja minu avatud positsioon oli seotud kullaga. See panustas kullakaevandajate kehvale käekäigule ja kui Föderaalreserv veel teatas, et kvantitatiivse lõdvendamise programm plaanitakse lõpetada, siis positsioon kasvas kahe viimase päevaga üle 74%. Lisaks oli mul portfellis üks pangandussektorile panustav võimendusega fond, mis kasvas üle 6%.

On Teil börsidega varasem kokkupuude?

Ega ma suur investor ole. Viimasel ajal investeerin kinnisvarasse ja väärtpaberiturul ei ole viimasel ajal enam tegutsenud. Enne seda oli mul umbes 3 aastat tagasi kohalikul turul väärtpabereid, aga siis väljusin sellest positsioonist.

Tuli võit Teile üllatusena?

Tegelikult oli see küll natuke üllatav. Võtsin riskantse positsiooni, mis oli kõigele lisaks veel võimendusega. Alguses oli positsioon üldse kahjumis ja juba mõtlesin, et võtsin suure riski, aga ei läinud hästi. Olin kuskil 1840. positsioonil ja suund oli pigem allapoole. Aga eelmise nädala keskpaigas vaatasin, et olin juba 50. kohal ja päev enne lõppu juba 10. positsioonil. Vaatasin, et päris hea ja sellega see lõpebki – saan kingiks raamatu ja olen igati rahul. Kui laupäeval ärkasin, siis olid sõbrad juba jõudnud Facebookis kirjutada, et hea töö! Võib öelda, et esikoha toonud edu saabus kahe-kolme viimase päevaga. Olen selle üle väga õnnelik. Reisi sihtkohta pole veel küll jõudnud välja valida.

Teeksite Te samasuguseid tehinguid ka päriselus?

Ei usu. Olen loomult konservatiivne. Ma ei ole väga väärtpaberiusku, pigem usun kinnisvarasse.

Kui suur osa on taolise mängu juures õnnel ja kui suur oskustel?

See nõuab suurte riskide võtmist. Mina näen, et ainult võimendusega fondidega saabki õnnestuda. Võib-olla need, kes igapäevaselt kauplevad, äkki saavad panustada ka näiteks kvartalitulemuste avaldamisele. Paljude börsiettevõtete kolmanda kvartali tulemused avaldati ka Börsihai mängu ajal.

Olete varem ka mänginud?

Kaks või kolm korda olen mänginud. Kahel viimasel aastal mitte. Enne seda tulemusi ei mäletagi. Tulebki meeles pidada, et see on ennekõike mäng.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2014, 15:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing