Mait Kraun • 28. september 2015 kell 20:14

USAs kogub turulangus taas hoogu

New Yorgi börs  Foto: EPA

USA aktsiad kukkusid täna augustis toimunud müügilaine madalamate tasemeteni. Tervet turgu vedasid alla biotehnoloogia- ja toorainesektori aktsiad, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeks kukkus 2,6 protsenti 1881 punktini – tegemist on viienda järjestikuse languspäevaga. Dow Jonesi indeks kaotas 312 punkti (2 protsenti) ja lõpetas päeva 16 001 punktil. Nasdaq Composite indeks langes 2,7 protsenti. Kauplemisaktiivsus oli täna 30-päeva keskmisest 13 protsenti kõrgem.

Aktsiaturud on viimastel nädalatel volatiilsemaks muutunud, sest investorid ei saa täpselt aru, millal Föderaalreserv plaanib intressimäärasid tõstma hakata. Muret tekitab ka Aasia regiooni majanduste aeglustumine

„Me näeme kaootilist turgu, palju volatiilsust, aga otsustavat liikumist kummalegi poole ei toimu,“ ütles investeerimisfirma Boston Advisors LLC portfellihaldur James Gaul. „Ettevõtete majandustulemused saavad olema sellel kvartalil väga tähtsad, sest makromajanduslik pilt on tagasilöögi saanud. Samuti on maailmas palju ärevust ja muret tekitab ka Föderaalreservi intressimäärade tõstmine.

Hiina mure

Andmed Hiina tööstuse jätkuva nõrgenemise kohta tekitasid investorites ebakindlust. Täna avalikustatud andmed näitasid, et Hiina tööstusettevõtete kasumid tegid suurima kukkumise alates 2011. aastast, mil Hiina valitsus hakkas sellekohaseid andmeid koguma.

Kardetakse, et globaalse majanduse aeglustumine kujuneb oodatust sügavamaks. Toorainesektoris oli suurimaks kukkujaks Glencore, mille aktsia odavnes 30 protsenti. Analüütikute sõnul on Glencore rohkem kannatada saanud, sest ettevõtte võlakoorem on konkurentidest suurem. Freeport-McMoRan odavnes aga 10 protsenti, sest vase hind jõudis kuu madalaima tasemeni. Energiasektor kukkus koos naftaga ja odavnes 3,5 protsenti.

Turulangusele aitas kaasa ka biotehnoloogia sektor – Nasdaqi biotehnoloogia indeks langes täna 6,5 protsenti. Eelmine nädal oli sektori jaoks halvim alates 2011. aastast. Amazon ja Facebook odavnesid kumbki rohkem kui 4,1 protsenti. Alcoa aktsiad tõusid 3,9 protsenti, sest ettevõte teatas, et plaanib jaguneda kaheks.

S&P500 indeksi jaoks on kolmas kvartali kujunemas halvimaks alates 2011. aastast – kokku on langus olnud 8,8 protsenti. Mais saavutatud kõigi aegade tipust on indeks odavnenud 12 protsenti. Turgude volatiilsust kajastav VIX indeks tõusis täna 18 protsenti 27,99 punktini, mis on kolme nädala kõrgeim tase.

WTI toornafta odavnes 2,6 protsenti ja Brent kaotas 2,5 protsenti. Kumbki maksis 44,48 ja 47,36 dollarit barrelist. Kulla (comex) hind kukkus 1,2 protsenti ja unts maksab 1131 dollarit.

Hetkel kuum