Pille Ivask • 23. oktoober 2015 kell 5:37

Rosneft kritiseerib Saudi Araabia naftapoliitikat

Igor Setšin  Foto: epa

Rosnefti juht Igor Setšin kritiseeris Saudi Araabiat, öeldes, et kuningriigi tegevus toodab kasu asemel kahju, vahendab Bloomberg.

„Strateegia, mille Saudi Araabia on valinud, ei too mingit kasu,“ lausus Setšin. „Pigem vastupidi,“ lisas ta.

Pärast seda, kui USA naftatootjad hakkasid hoolega naftat tootma, on Lähis-Ida riigid tootmismahte tõstnud ning uusi turge otsinud. Seesugune strateegia ei tule Setšini hinnangul globaalsele naftaturule sugugi kasuks. Setšin jätkas, et pärast nafta hinna suurt langust on Lähis-Ida riigid sunnitud kasutama miljardeid dollareid investeerimisfondide raha, suurendama välislaene või vähendama kulutusi uutele autodele ning mööblile. Kõike selleks, et teha tasa käibelangus.

Setšin seadis kahtluse alla saudide soovi trügida turgudele, kus domineerib Venemaa. Näiteks teatas Poola suurim naftarafineerija PKN Orlen, et järgmisel kuul tuleb tehasesse esimene laadung Saudi Araabia naftaga. Viimane võib omakorda tähendada uut partnerluslepingut.

Setšin leiab aga, et saudide naftatarned ei pruugi olla stabiilsed. Tema hinnangul pole Lähis-Idast nafta tarnimisel mingeid logistilisi eeliseid võrreldes Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnaga.

Hetkel kuum