Pille Ivask • 2. detsember 2015 kell 5:30

OPECi kohtumise eel: saudid lubavad teiste arvamusi arvesse võtta

Saudi Araabia naftaminiser Ali al-Naimi   Foto: epa

Sel reedel toimub OPECi tippkohtumine ning Saudi Araabia naftaminiser Ali al-Naimi on andnud lubaduse, et võtab kuulda organisatsiooni kõigi liikmete muresid, vahendab Bloomberg.

Naimi lisas, et pärast kõigi osapoolte arvamuste kuulamist langetatakse otsused.

OPEC, kelle liikmed toodavad 40 protsenti maailma naftast, pole praeguses ülepakkumises välja näidanud erilist huvi toodangut kärpida. Toornafta hind on viimase aasta jooksul langenud umbes 40 protsenti: tootjad võitlevad turuosa pärast ning seetõttu pole hinnalangust toimunud.

Kui Naimilt küsiti, kas OPEC plaanib jääda oma senise turuosa kaitsmise strateegia juurde, vastas too: „Kes on väitnud, et me turuosa kaitseme? Kas mina olen seda kunagi väitnud?“

Iraani naftaminister Bijan Namdar Zanganeh saatis OPECi esindusele kirja, milles kutsus organisatsiooni üles toodangut vähendama. Zanganeh teatas, et kuna praegu toodavad OPECi liikmed 31,3 miljonit barrelit naftat päevas, peaks seda kogust kindlasti vähendama, näiteks 30 miljoni barrelini, mis on olnud organisatsiooni päevase tootmise eesmärk.

Hetkel kuum