Birjo Must • 28. detsember 2015 kell 11:00

Kolm stsenaariumit naftale

Sel nädalal hakkas nafta hind taas langema.  Foto: EPA

Nafta hind võis küll möödunud nädalal rallida 8% ja see kaupleb madalaimal tasemel alates 2004. aastast, kuid me pole veel põhja näinud, kirjutab CNBC.

RBC Capital Marketsi globaalse tooraine strateegia juht Helima Croft tõi välja kolm võimalikku stsenaariumit WTI nafta hinnale 2016. aastaks. Kõige optimistlikum oleks enam kui miljoni barreli nafta pühkimine turult ja hinna taastumine 60 dollarini barrelist.

Kõige pessimistlikum stsenaarium hõlmab uue toodangu lisandumist OPECist. Kui Saudi Araabia, Iraan ja Liibüa turge üllatavad, siis kukutab see hinda veelgi enam. Täna maksab WTI barrel 37,27 dollarit.

Crofti hinnangul on aga kõige tõenäolisem stsenaarium see, et hinnad tasakaalustuvad aasta teises pooles. "Meie põhiline prognoos jääb umbes keskmisse vahemikku ehk WTI barrel maksaks 52 dollarit," märkis ta, viidates sellele, et USA nafta hind oleks umbes kolmandiku võrra kõrgem praegusest tasemest. Crofti sõnul võib suurema tõusu tuua aasta lõpp.

Stuart Frankel'si müügiosakonna juht Steve Grasso ei jätaks aga prognoosidest välja ka 20 dollarist hinda. "Ma usun, et kõik, kes nafta hinda praegu vaatavad, peaksid mõtlema ka 20 dollarile. Võib-olla peaks kaaluma isegi veel madalamat hinda. Sest kui hind oli 110 dollaril, ei arvanud samuti keegi, et see võiks langeda allapoole 80 dollarit. Seejärel ei uskunud keegi ka kukkumist 65 dollarile," rääkis Grasso.

Hetkel kuum