Mait Kraun • 16 jaanuar 2016

Kas USA aktsiaturu langus on õigustatud?

Aktsiagraafik New Yorgi börsil  Foto: EPA

Kas aktsiaturgude langus on õigustatud või mitte? Analüütikute arvamused lähevad selle koha pealt lahku.

Reedel avalikustatud USA majandusandmed panid aktsiaturud kiiresti langema. Dow Jones kukkus eile ligi 400 punkti. Juba reede hommikul olid aktsiad eelturul languses. Nii Euroopa kui ka Hiina aktsiaturud jõudsid eile karuturule. Investoritel on mure Hiina majanduse ja nafta hinna pärast.

Turud võisid üle reageerida

Reedesed USA majandusandmed näitasid, et majandus on neljandas kvartalis hoo maha võtnud, aga seda oli juba enne teada ning turud reageerisid üle, ütles Pimco majandusnõunik Joachim Fels CNBC-le.

Fels ütles, et tööstussektori kehv seis on tõesti levimas ka ülejäänud majandusharudesse. Aga majandus on tema sõnul uuesti hoogu üles võtmas, sest töökohtade kasv on korralik, madalad energiahinnad turgutavad nõudlust ja eluasemesektor on heas seisus.

„Ma arvan, et USA majandus kasvab sellel aastal umbes 2 protsenti. Seega ma arvan, et turud reageerivad praegu suuresti üle,“ ültes ta CNBC-le.

Sama rääkis täna ka New Yorgi Föderaalreservi president William Dudley, kelle sõnul on hiljutised majandusandmed olnud nõrgad, aga üldine seis pole alates detsembrist märkimisväärselt muutunud. Detsembris tõstis Föderaalreserv intressimäärasid 0,25 protsendipunkti võrra.

Fels aga lisas, et Föderaalreserv ei tõsta tõenäoliselt neli korda intressimäärasid nagu keskpanga ametnikud ise prognoosivad. „Aga ma arvan, et Fed tõstab sellel aastal ikkagi kaks või kolm korda intressimäärasid,“ nentis ta.

Asjaolud võivad muutuda ka hullemaks

Asjaolud võivad muutuda ka hullemaks, arvab tuntud investeerimisfirma Blackrocki tegevjuht Larry Fink. Enne USA turu eilset avanemist ütles Fink, et aktsiad võivad langeda veel 10 protsenti.

„Praegu on käimas päris korralik turgude langus ja me läheneme karuturule,“ kommenteeris ta USA aktsiaturgude olukorda. „See, miks turud nii kiiresti langevad, peitub riskide ümberhindamises. Turg on reageerinud kiiresti ja hindab kasvanud riskid aktsiahindadesse sisse.“

Suuremateks riskideks peavad investorid nafta hinnalangust, Hiina ja globaalse majanduse aeglustumist ja USA börsiettevõtete kehvasid kasumiväljavaateid. Täna hakkasid investorid rohkem muretsema ka USA üldüldise majandusseisu pärast.

Fink lisas, et detsembris loodi USAs küll 292 000 töökohta (analüütikud ootasid 200 000 töökoha lisandumist), aga majandusel ei lähe ikkagi nii hästi kui oodatakse. Tema sõnul loodi suur osa töökohtadest alla 19-aastaste ameeriklaste seas, mis viitab asjaolule, et suur osa neist loodi pühadele eelnenud tööde tegemiseks.

„Kui vaadata andmete taha, siis ei ole olukord nii hea nagu arvatakse.“

„Põhinäitajad langust ei toeta“

Citi Private Banki globaalsete investeeringute juht David Bailin aga ütles, et langus on võimalik, aga põhinäitajad seda siiski ei toeta.

Ka SEB aktsiaturgude analüütik Kristofer Vähi ütles nädala keskel Äripäevale, et praegused ohud on vaid potentsiaalsed, millest ükski ei pruugi kujuneda maailma majandust fundamentaalselt kahjustavaks. "See tähendab, et praegune olukord võib olla taaskord lihtsalt korrektsioon, et tuua rahatrükiga üles puhutud hinnad vastavusse varaklasside reaalse väärtusega," ütles Vähi.

„Mida me praegu näeme on tegelikult väike nõrgenemine. Aga fundamentaalselt ei ole maailmas midagi muutunud, mis võiks anda turgudele põhjuse nii palju langeda,“ nentis Bailin.

Citi Private Banki vaade on, et tarbimine ei hakka märkimisväärselt vähenema ja sama võib öelda ka eluasemesektori kohta, lisas ta.

Praeguses keskkonnas soovitab aktsiaid osta, mis on palju langenud, maksavad korralikku dividendi ja on heade kasumiväljavaadetega.

Volatiilsusindeks, mis mõõdab aktsiaturu volatiilsust, ületas täna ka 30 punkti taseme, mis on kõrgeim tase alates septembrist.

„See näitab kui palju investorid muretsevad. Ma ei ütleks, et lahti on läinud paanika, aga mure on küll suur,“ ütles UBSi New Yorgi börsisaali direktor.

Hetkel kuum