Pille Ivask • 27. jaanuar 2016 kell 11:30

Soome – Euroopa uus haige mees

Soome lipp  Foto: epa

Euroopa majanduse uueks haigeks meheks on kujunenud AAA reitinguga Soome, kirjutab Bloomberg.

Soome majandus on alates 2012. aastast igal aastal kahanenud ning Eurostati andmeil oli tegu 2015. aasta esimeses kolmes kvartalis eurotsooni viletsaima majandusega. Soome töötuse määr on üha kasvav ning võrreldes teiste põhjamaadega suurem.

Ka põhjanaabrite rahandusminister Alexander Stubb on hakanud Soomele viitama kui „Euroopa uuele haigele mehele“.

„Soomest on saanud majandus, mis töötab defitsiidi pealt ning on konkurentsi poolest Saksamaast või Rootsist 10 kuni 15 protsenti maas,“ lausus majandusminister Olli Rehn sel kuul antud intervjuus ning lisas, et just see on põhjus, miks Soome peab muutusi tegema.

Langevad näitajad

Kunagisele Lääne-Euroopa ühele tugevamale majandusele Soomele on pannud põntsu vähenevad tellimused Venemaalt, mis on räsinud eeskätt just kohalikku paberitööstust. Ka Nokia hingusele minek andis oma osa. Mõni aasta tagasi suurt edukäiku teinud kuulus mäng Angry Birds on samuti hoo maha võtnud.

Maailma Majandusfoorumi hiljutise uuringu põhjal langes Soome ülemaailmse konkurentsivõime poolest neljandalt kohalt kaheksandale. Raportis märgitakse, et riigi suurimaks probleemiks on see, et majandus pole mitmekülgne ning et seda on räsinud mitu järjestikkust šokki.

Veel seisab raportis, et Soome palgaläbirääkimissüsteem on 140 analüüsitud riigi seas kõige tsentraliseeritum. Soome valitsus on väitnud, et olukorda tuleb kindlasti muuta, vastasel juhul oootab ees Lõuna-Euroopa saatus, kus majanduskasv on aeglane ning tööhõive määr madal, ütles Rehn.

Nordea panga ökonomist Helge Pedersen ütles, et Soome on praegu üks euroala kehvema majandusega riike ning selle peamisteks põhjusteks on vananev elanikkond ning immigratsioonipoliitika jäigad seisukohad.

Niku Määttänen Soome majandusuuringute instituudist lausus, et Soome majandus pole kokkukukkumise äärel selles mõttes, et ollakse sõltuv sellest, kuidas välismaised investorid Soomet näevad.

Soome on ühtlasi üks väheseid euroala riike, kellel on endiselt AAA reiting.

Sarnaselt mitmele Lõuna-Euroopa riigile on ka Soomele soovitatud ette võtta ametiühingute tegevus ning seda rohkem reguleerida. Soome valitsus plaanib vähendada sotsiaalkulutusi, vabade päevade arvu ning muuta töötajatele haiguslehel viibimise kallimaks. Seni on taolised algatused lõppenud pahameele ja protestidega.

Hetkel kuum