Pille Ivask • 19. märts 2016 kell 15:30

Maroko toodab öösiti päikeseenergiat

Päikeseenergial töötav elektrijaam Noor I  Foto: epa

Maroko investeerib 2,6 miljardit dollarit päikeseenergial töötava elektrijaama ehitamiseks, kirjutab CNN Money.

Tegu on ühe osaga Maroko plaanitavast 9 miljardi dollari suurusest investeeringust, mille eesmärk on panna riigi jaoks töötama selle suurim looduslik vara – päike.

Projekt peaks lõppema 2017. aastal ning praeguste plaanide kohaselt peaks elektrijaam katma miljoni elamise elektrivajaduse.

Ouarzazate kompleks koosneb neljast elektrijaamast, millest esimene avati möödunud kuul. Maroko päikeseegergiaagentuuri presidendi Mustafa Bakkoury andmeil peaks ülejäänud kolm elektrijaama töökorda saama järgmise aasta lõpuks.

„See on väga muljetavaldav, päikesepeeglite välja lõppu pole näha,“ lausus Bakkoury intervjuus CNNile.

Panustab taastuvale energiale

Maroko on taastuvale energiale panustanud juba aastaid ning päikeseenergia kasutuselevõtt on vaid üks mitmest valdkonnast, mida riik arendab. Ühtlasi on Maroko sättinud ka väga ambitsioonika eesmärgi: aastaks 2030 võiks pooled riigi majapidamised saada oma elektrivajaduse kaetud tänu taastuvale energiale.

Bakkoury sõnul tahab riik vähendada imporditud kütuste osakaalu ning vähendada heitgaase.

Maroko kasutab päikesetehnoloogiat, mis erineb võrreldes traditsiooniliste päikesepaneelidega üsnagi märgatavalt. Päikesepaneelid kasutavad fotogalvaanilisi elemente, mis muudavad päikeseenergia otse elektriks.

Maroko Ouarzazate kompleks kasutab aga kumeraid peegleid, mis püüavad päikest samamoodi nagu lilled ning kanaliseerivad päikesekiirguse auruks, mis omakorda liigub mööda torude võrgustikku keskturbiini, mis toodab elektrit. Sealt edasi jõuab elekter juba aga Maroko kodudesse.

Üks omapärasemaid aspekte Maroko päikeseelektrijaamade puhul on aga see, et elektri tootmine jätkub ka siis, kui päike on loojunud. Nimelt saab süsteemist saadud soojust talletada mitmeks tunniks akumulatsioonipaakidesse, mis on täidetud sulasoolaga. See tähendab, et turbiin jätkab töötamist ka öösiti.

Ouarzazate kompleksi üks elektrijaam, mis praegu töötab, rahuldab kahe protsendi Maroko majapidamiste päevase elektrivajaduse. Maroko ambitsioonikaid eesmärke silmas pidades tähendab see, et väga pikk tee on veel käia. Analüütikud on sellest hoolimata optimistlikud ning usuvad, et kui varasemalt on Maroko oma plaanidest kinni suutnud pidada, läheb ka seekord nõnda.

Eksperdid kiidavad

„Ma arvan, et Marokot võib selliste ambitsioonide eest vaid kiita,“ lausus EY ekspert Ben Warren ning lisas, et teised riigid on vähemasti siiani enamuses vaid rääkinud oma plaanidest, mitte neid aga ellu viinud. Warreni hinnangul saab Marokost tulevikus USA, Tšiili ning Lõuna-Aafrika Vabariigi kõrval kindlasti päikeseenergia alal väga tähtis riik.

Marokos on elektritarbimine väga kiiresti kasvamas, mistõttu peab ka tehnoloogia tarbimise tõusuga sammu pidama. Bakkoury hinnangul peaks elektritarbimine Marokos järgmise kümne aastaga koguni kahekordistuma.

Bakkoury lisas, et elektri tarbimine jõuab kõrgeima tasemeni just õhtul ning seetõttu on väga oluline, et riik on kasutusele võtnud süsteemi, kus energiat suudetakse säilitada ka pärast seda, kui päike on juba loojunud.

Hetkel kuum