Mait Kraun • 6. oktoober 2016 kell 18:30

Citi: ujuge vastuvoolu ja ostke Euroopa pankade aktsiaid

Euro märk.  Foto: EPA

Tõenäoliselt oled kuulnud, et Euroopa pankadel ei lähe väga hästi. Itaalia laenuandjatel on hulganisti probleeme ja Deutsche Banki olukord ohustab globaalset finantssüsteemi.

Sektor on muutunud nii süngeks, et Euroopa pankade aktsiad tunduvad Citi panga strateegide jaoks atraktiivsed.

Citi strateegid Jonathan Stubbs, Ayush Tambi ja Nikhil Jadhav ütlesid, et varasemalt olid pangad madala hinnataseme ja atraktiivsete suhtarvudega, mis olid õigustatud (value trap). Nüüd on hinnatasemed piisavalt madalal, et aktsiad on muutunud alahinnatuks (value trade).

Strateegid on andnud 15-leheküljelises dokumendis mitmeid põhjuseid, miks nad Euroopa pankade osas optimistlikult meelestatud on. Nende sõnul võiks niinimetatud vastuvoolu investeerijatele olla Euroopa Rahaliidu (euroala riikide) pangad atraktiivsed.

„Euroopa Rahaliidu pangad on olnud 285 sektori/regiooni seas viimase 10 aasta jooksul kõige halvema tootlusega,“ kirjutasid nad oma raportis (vt. ka allpool olevat graafikut). „Euroopa pankade ostmine oleks maailma suurim vastuvoolu tehing (contrarian trade).“

 

 

Euroopa pangad on olnud viimase 10 aasta halvim investeering.  Foto: Citibank

Lisaks sellele on Euroopa pangad odavad nii suhtelises kui ka absoluutses arvestuses. Nad tõid välja graafiku, kus on näha Euroopa pankade P/B suhe (hind ühe aktsia kohta / raamatupidamislik väärtus ühe aktsia kohta; price to book value).

Price to book value (P/B)  Foto: Citibank

„Selleks, et aktsia muutuks väärtusinvesteeringuks, peaks riskid vähenema. Me arvame, et see on praegu toimumas,“ ütlesid strateegid. Nad tunnistasid, et sektoril on nii häid kui ka halbu fundamentaalnäitajaid ning praegu ei ole tõenäoliselt aeg, mil kauplejad hakkaksid aktiivselt hinnatõusule panustama.

Hetkel kuum