Mait Kraun • 13. november 2016 kell 12:47

Mida õppida aktsiate sellenädalasest kõikumisest?

Aktsiagraafik  Foto: Bloomberg

Eesti aja järgi teisipäeva öösel ilmuma hakanud USA valimistulemused viisid sealsed aktsiaturud vabalangusesse. Nädala teises pooles tõusid aktsiad aga jõuliselt. Mida sellest õppida?

Kindlasti oli paljudel investoritel tahtmine aktsiad maha müüa. Paljud analüütikud ja ökonomistid ju prognoosisid, et Clinton mõjuks USA majandusele paremini. Aktsiaturg reageeris vastavalt (aktsiaindeksite futuurid langesid mõne tunniga piirtasemeteni), aga järgmistel päevadel juba arvati, et hoopis Trump mõjub majandusele hästi ning turud hakkasid uuesti tõusma.

Loodetavasti ei olnud neid investoreid palju, kes oma aktsiaid müüma tormasid. Need, kes aktsiaid järelturu languse ajal müüsid, on nädala lõpu kiirest tõusust ilma jäänud (vt. graafikut).

Standard & Poor's 500 indeksi tootlus 8-9. novembril.  Foto: MarketWatch

Eel- ja järelturul tuleks tehingud tegemata jätta

Investeerimisfirma Bespoke Investment Management teatas, et sellest olukorrast on investoritel küllaltki palju õppida. Bespoke soovitas investoritel järelturul tehingud tegemata jätta.

„Parim nõuanne on see, et kui emotsionaalsetel hetkedel on vaja rasket otsust vastu võtta, siis tasub jääda lihtsalt ootele,“ kirjutas Bespoke oma blogipostituses. „Hilisõhtul toimunu ütleb meile veel seda, et järelturu kauplemise ajal ei toimu midagi head.“

Järelturul on võimalik mõned tunnid enne ja pärast aktsiate tavapärast kauplemispäeva tehinguid teha. Tõsi, osa maaklerite puhul on järelturul teatud reeglid või ei saa tehinguid üldse teha.

Kauplejate jaoks soodne aeg

Mõne investori jaoks on eel- ja järelturg aga väga kasulikud, sest neil on võimalik ootamatutele uudistele kiiremini reageerida. Näiteks siis, kui ettevõte teatab hilisõhtul oma tulemused või avalikustatakse tähtsad majandusandmed. Üldjuhul valitsevad turgu sellel ajal aga kauplejad, kes on väga professionaalsed ning teenivad sellistel aegadel (nagu nägime teisipäeval) tavainvestorite arvelt suuri kasumeid.

Suurim risk on aga see, et järel- ja eelturul on likviidsus väiksem. Sa ei pruugi aktsiate müümisel või ostmisel saada hinda, mille oled endale eemärgiks seadnud. Peale selle domineerivad turul sellel ajal institutsionaalsed investorid, kelle tehinguid täidetakse kiiremini.

Aga tuleme tagasi Bespoke’i põhimõtete juurde. Nad soovitavad eel- ja järelturul aktsiate ostmisest ja müümisest hoiduda. Pikaajalised investorid ei peaks iga veidi suurema sündmuse peale reageerima. Pikemas perspektiivis mõjub emotsionaalne müümine sinu portfelli tootlusele küllaltki laastavalt.

Hetkel kuum