Pille Ivask • 13. detsember 2016 • 1 min
Jaga lugu:

Järgnevad nädalad on naftaturul kriitilise tähtsusega

Nafta puurtorn  Foto: epa

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) andmeil on just järgnevad nädalad naftaturul eriti olulised, kuna lähiajal peaks selguma, kas OPECi liikmed hoiavad sõlmitud naftaleppest kinni ning vähendavad tootmist.

IEA kirjutab oma raportis, et esialgu võib näida, et kärped on oodatust väiksemad, ent see tuleneb sellest, et naftatootmist pole väga kiiresti võimalik koomale tõmmata.

“Lepe on sõlmitud kuueks kuuks ning me peaksime andma aega enne, kui hakkame turuväljavaateid taas analüüsima. Leppe edukuse korral hakkavad nafta hinnad tõusma ning naftatootjate käive suureneb. Leppe ebaõnnestumise korral on ilmselt näha naftavarude kasvu ning hindade langust,” märgivad IEA analüütikud raportis.

OPECisse kuuluvad riigid otsustasid mõne aja eest, et kärbivad tootmist 1,2 miljoni barreli jagu päevas. OPECisse mitte kuuluvad riigid osalevad samuti naftaleppes ning kärbivad tootmist kokku 600 000 barreli võrra. Naftaleppe tulemusena tõusis naftabarreli hind rohkem kui kolme dollari võrra.

Naftabarrel maksab praegu veidi üle 56 dollari.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt