Mait Kraun • 16. detsember 2016 kell 21:01

Tasa ja targu toob investeerimises edu

Aeglane investeerimine on muutunud atraktiivsemaks  Foto: EPA

Investeerimismaailmas muutuvad asjad järjest kiiremaks. Bank of America Merrill Lynchi (BAML) strateegide arvates pakub see pikaajalistele investoritele head võimalust, vahendab MarketWatch.

„Turud on nihkunud rohkem andmetel põhinevatele kiire raha strateegiatele, mis teeb pikaajalised ja fundamentaalsed investeerimisstrateegiad atraktiivsemaks,“ teatasid BAMLi strateegid.

„Järgmisel aastal on kõige turuvastasem teema (contrarian theme) pikaajaline investeerimine,“ teatasid strateegid, kelle hulka kuulub ka Savita Subramanian. Nad ütlevad, et praegu on hea võimalus võite saada neil, kes ei ole tingimata kõige kiiremad.

„Lühiajalised investeerimisstrateegiad põhinevad informatsioonil – selle kiiremal kättesaamisel ja mahtude suurenemisel. Need strateegiad on meelitanud triljoneid dollareid. Taoliste strateegiate levik tähendab, et aktsiaid hoitakse keskmiselt vähem aega, mis tekitab lühiajalise volatiilsuse järske tõuse,“ kirjutasid strateegid.

Nende sõnul on lühiajalised investeerimisstrateegiat (quant/factor investing) kogunud populaarsust fundamentaalse investeerimise arvelt. „Üks turu suurimaid ebaefektiivsusi võib tuleneda sellest, et pikaajalisse ja fundamentaalsesse investeerimisse panustatakse vähe kapitali.“

Nad tõid välja ka graafiku, kus on näha, et inimesed otsivad google’ist märksõna factor investing viimasel ajal palju rohkem kui fundamental investing.

Panga strateegid nentisid, et investoritel on praegu kasulik mõelda kümnendite taha. „Aeg on tõesti raha, vähemalt aktsiate puhul,“ kirjutas BAMLi meeskond.

„Kui investeerimishorisont pikeneb, siis tõenäosus raha kaotada üldiselt väheneb. Päevane kauplemine on mündiviskest vaid marginaalselt parem, aga 20 aasta lõikes on aktsiatega raha kaotamise tõenäosus 0 protsenti.“

Seda on BAML illustreerinud allpool oleva graafikuga:

Hetkel kuum