Mait Kraun • 19. detsember 2016 kell 8:30

Investorid panustavad agressiivselt naftale

nafta  Foto: epa

Investorid pole alates 2014. aastast, kui hinnalangus algas, naftasse nii positiivselt suhtunud, kirjutab Bloomberg.

Rahahaldurite tõusule panustavate positsioonide mahud tõusid kõrgeima tasemeni alates 2014. aasta juulist, sest OPEC ja mitu teist naftatootjat otsustas hiljuti tootmist kärpida. 12. detsembril jõudis nafta hind 17 kuu kõrgeima tasemeni – arvatakse, et tootmiskärbete tagajärjel hakkavad vähenema ka globaalsed varud.

„Investorid on naftaleppe positiivselt vastu võtnud,“ ütles investeerimisfirma Again Capitali partner John Kilduff. „Konsensus on selline, et pakkumine kitseneb kiiresti ja investorid positsioneerivad ennast kõrgemate hindade jaoks varakult ette.“

Riskifondid suurendasid WTI toornaftale tehtavaid panuseid 13. detsembril lõppenud nädalal 2,5protsendi võrra, selgub CFTC andmetest. Langusele panustavate positsioonide maht vähenes 30 protsendi võrra ja jõudis madalaima tasemeni alates maist. Samal nädalal tõusis nafta hind 4 protsenti.

Täna on WTI tõusnud 0,9 protsenti ja Brent on lisanud 0,7 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 52,36 ja 55,62 dollarit.

OPEC leppis 30. novembril Viinis kokku, et kollektiivselt vähendatakse tootmist 1,2 miljoni barreli võrra päevas. 10. detsembril liitusid leppega ka mitmed teised riigid, kelle hulka kuulusid ka Venemaa ja Kasahstan. OPECi välised riigid lubasid tootmist alandada 558 000 barreli võrra päevas.

Hetkel kuum