Mait Kraun • 18. jaanuar 2017 kell 8:00

Saksamaa inflatsioon kiirenes järsult

Saksamaa lipp  Foto: scanpix/Reuters

Saksamaa inflatsioon kiirenes detsembris järsult ja jõudis 3,5 aasta kõrgeima tasemeni, teatas riigi statistikaamet.

Aastane inflatsioonimäär tõusis detsembris 1,7 protsendini. Veel novembris oli inflatsioon 0,7 protsenti. Tegemist oli kõrgeima näitajaga alates 2013. aasta juulist.

„2016. aasta detsembri inflatsiooni mõjutasid märkimisväärselt energiahinnad,“ teatas Destatis. Energiahinnad tõusid aastatagusega võrreldes 2,5 protsenti. Võrdluseks: 2015. aasta detsembris langesid energiahinnad 6,5 protsenti.

Kui energiahinnad välja jätta, oli inflatsioonimäär detsembris 1,6 protsenti. Terve eelmise aasta lõikes kasvas Saksamaa tarbijahinnaindeks 0,4 protsenti (2015. aastaga võrreldes). See on tunduvalt madalam kui Euroopa Keskpanga 2 protsendi eesmärk.

Hiljutine inflatsiooni kiirenemine peaks Euroopa rahapoliitikutele heameelt valmistama. Teisalt on paljud Saksamaa poliitikud ja ökonomistid sellistele arengutele vastu – nende sõnul hakkavad inflatsioon ja madalad intressid sööma kodumajapidamiste sääste ja palgakasvu.

Hetkel kuum